Majkrosoft otpušta 10.000 radnika 1Foto: Pixabay Efes

Kompanija Majkrosoft danas je saopštila da će do kraja trećeg tromesečja ove fiskalne godine zatvoriti 10.000 radnih mesta, što je najnoviji znak da se u američkom tehnološkom sektoru ubrzava otpuštanje zaposlenih.

Otpuštanja i drugi troškovi sa kojima se kompanija suočava koštaće je 1,2 milijarde dolara u drugom tromesečju fiskalne 2023, odnosno u periodu januar-mart, što predstavlja negativan uticaj od 12 centi profita po deonici, saopštio je Majkrosoft, prenosi Glas Amerike.

U poruci zaposlenima, u koju je uvid imala agencija Rojters, direktor Majkrosofta Satja Nadela naveo je da klijenti žele da „optimizuju svoju digitalnu potrošnju kako bi postigli više sa manje sredstava“, kao i da kompanija želi da bude veoma oprezna, „pošto su neki delovi sveta u recesiji, a drugi očekuju da se ona dogodi“.

Majkrosoft je prošlog jula saopštio da je ukinuo manji broj radnih mesta, dok je vebsajt „Aksios“ u oktobru objavio da je kompanija otpustila nešto manje od 1.000 zaposlenih u nekoliko svojih odeljenja.

Majkrosoft ima problem i sa manjkom potražnje na tržištu personalnih računara nakon što je prošao panedmijski „bum“, zbog čega je smanjena potražnja za Vindouzom i pratećim softverima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari