Iako je priča o oštećenim ruskim investitorima ZAAB grupe delovala vrlo ubedljivo, toliko da je na nju naselo više medija uključujući, nažalost, i Danas, činjenica je da su javnosti predočene samo polovične informacije, upakovane tako da stvore sliku o manjinskim vlasnicima Vode Vrnjci kojima su uskraćena osnovna upravljačka prava. Spinovanje je podrazumevalo tvrdnje da će i kabinet predsednika Srbije uzeti u zaštitu stranog investitora, sve u cilju dobrih odnosa sa Rusijom.


U osnovi informacije koja je poslednjih nekoliko dana plasirana, stoji da je ZAAB grupa krajem prošle godine kupila na berzi manjinski paket akcija Vode Vrnjci, koji je sada dostigao 20,7 odsto kapitala. Na osnovu tog vlasništva ZAAB grupa zahtevala je predstavnika u Upravnom odboru firme i uvid u dokumentaciju o poslovanju, a istovremeno je pokrenula i nekoliko sudskih postupaka kako bi to ostvarila. Inače, u vreme kada je na redovnoj skupštini preduzeća, održanoj u junu 2011, formiran poslednji Upravni odbor Vode Vrnjci, ZAAB grupa još nije bila u strukturi vlasništva. U međuvremenu, promenama Zakona o privrednim društvima ukinut je upravni odbor kao upravljački organ i predviđeno je formiranje nadzornog odbora koji se, po novim pravilima, bira prostom većinom glasova prisutnih akcionara. Tako je na ovogodišnjoj sednici Skupštine preduzeća, kojoj su prisustvovali i punomoćnici ZAAB grupe, izabran Nadzorni odbor u koji nisu ušli predstavnici stranog investitora, jer nisu dobili potreban broj glasova. Inače, uvid u poslovanje Vode Vrnjci omogućen im je, između ostalog, i na osnovu pravosnažne sudske presude, a njihovom punomoćniku je još u junu ove godine predata sva dokumentacija na koju akcionari imaju pravo.

Ono što još buni u ovom slučaju, jeste pitanje da li se zaista radi o ruskim investitorima. Naime, iz dokumenta kojim je ta kompanija dala status ovlašćenog zastupnika jednom od manjinskih akcionara Vode Vrnjci, advokatu Miroslavu Bojčiću, vidi se da je osnovana u of-šor zoni, na Britanskim devičanskim ostrvima. U potpisu tog papira je „jedini direktor“ Stenli Vilijams, što i nije baš rusko ime.

Čiji je stvarno kapital koji stoji iza ove firme, zbog lokacije na kojoj je osnovana, nemoguće je dokazati. Ali, priču o oštećenim malim akcionarima plasirao je upravo njihov advokat. Uz to, nismo mogli da dobijemo ni potvrdu glasina da je pravi cilj investitora zapravo brzo sticanje zarade, što su, spekuliše se, pokušali da ostvare nekom vrstom ucene. Prema saznanjima Danasa, odmah po dolasku zapretili su snažnom medijskom kampanjom ukoliko većinski vlasnik ne otkupi akcije koje su u njihovom posedu, ali po petostruko višoj ceni od one koju su platili na berzi.

I u kabinetu predsednika Srbije uzdržani su kada je reč o ovom slučaju.

– Saslušali smo i jednu i drugu stranu i zatražili informacije od Agencije za privatizaciju i nadležnih institucija – kratko je odgovorio Predrag Mikić, savetnik predsednika Srbije na pitanje Danasa da li će intervenisati po predstavci stranog investitora.

Dobit

Preduzeće Voda Vrnjci privatizovana je na berzi u maju 2005. kada je većinski paket akcija kupila firma Ekstra-pet iz Beograda, koja se bavi proizvodnjom pet ambalaže. U poslednje četiri godine firma je konstantno poslovala sa dobiti, upošljava oko 250 radnika a sa 18 odsto udela na tržištu, svrstana je na treće mesto među domaćim punionicama voda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari