Mali i Damjanović o dugovanju Instituta Dr Simo Milošević: Dogovoreni dalji koraci ka rešavanju spora 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Ministar finansija Srbije Siniša Mali razgovarao je danas sa ministrom finansija Crne Gore Aleksandrom Damjanovićem o unapređenju ekonomskih odnosa dve zemlje.

Mali i Damjanović su razgovarali o važnim projektima koji se sprovode, a jedna od tema je bilo i planirano uvođenje elektronskih faktura u Crnoj Gori, objavilo je Ministarstvo finansija.

Dogovoreno je da će stručnjaci Ministarstva finansija Srbije pomoći Crnoj Gori u prenošenju znanja i iskustva, a u narednim nedeljama biće potpisan i ugovor u cilju implementacije sistema e-faktura u crnogorski fiskalni sistem.

Mali je istakao da je reč o reformskom procesu koji će pomoći Crnoj Gori da bude fiskalno stabilna, i najavio da se u Srbiji trenutno radi na e-otpremnicama i e- akcizama.

Кako je naglasio, zajedno sa sistemima e-fiskalizacije i e-faktura, koji već funkcionišu, time će biti zaokružen jedan važan proces.

On je dodao da sistem e-faktura trenutno koriste 216.592 subjekta, a od početka korišćenja sistema do danas razmenjeno je više od 75 miliona elektronskih faktura.

Sagovornici su razgovarali i o rešavanju problema u vezi sa dugovanjem Instituta Dr Simo Milošević u iznosu od 7,4 miliona evra ka Jugobanci u stečaju, odnosno ka Agenciji za osiguranje depozita Srbije, koja je preuzela potraživanja nakon što je Jugobanka otišla u stečaj.

Reč je o višedecenijskom sporu, koji u najkraćem periodu mora da se reši, saglasili su se sagovornici.

Oni su istakli da je potrebno trajno rešenje kako bi se očuvala ta važna zdravstveno–turistička institucija, i dogovorili dalje proceduralne i pravne korake, koji će, između ostalog, podrazumevati i određenu vrstu sporazuma.

Istovremeno, Republika Srbija ima dugovanja ka Crnoj Gori u iznosu od 1,3 miliona evra za staru deviznu štednju, tako da su se Mali i Damjanović složili da će budućim sporazumom i to biti rešeno.

Ministri su se saglasili da je važno da se Institut sačuva i da dobro funkcioniše, te da će postojeći problem biti rešen na uzajamno prihvatljiv način.

Mali i Damjanović su zaključili i da ima prostora za dalje unapređenje ekonomske saradnje u svrhu boljeg kvaliteta života građana dve zemlje, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari