Mali nakon sastanka sa predstavnicima MMF: Očekuju nas strukturne reforme 1Foto: Ministarstvo finasija

Ministar finansija Siniša Mali razgovarao je danas sa Misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koju predvodi Jan Kejs Martejn, povodom druge revizije aranžmana sa Srbijom koji je započet u junu prošle godine, čiji je cilj dalje sprovođenje strukturnih reformi i održavanje makroekonomske i finansijske stabilnosti.

Mali je na sastanku u Ministarstvu finansija istakao da su već ostvareni značajni koraci koji su predviđeni aranžmanom i da nas u narednom periodu očekuju strukturne reforme javnih preduzeća, nastavak reforme Poreske uprave i zelena agenda, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Mali je rekao da je u skladu sa aranžmanom objavljen spisak programa državne pomoći i usvojena je metodologija za praćenje fiskalnih rizika.

Na sastanku je bilo reči i o uvođenju novog sistema za obračun zarada u javnom sektoru „Iskra“, koji će u potpunosti uvesti red u sistem zarada kod korisnika javnih sredstava, što je jedan od reformskih ciljeva, navodi se u saopštenju.

Mali je naveo da je Srbija prošlu godinu završila sa privrednim rastom od 7,4 odsto, da je nezaposlenost u četvrtom kvartalu 2021. godine bila 9,8 odsto, što je na nivou pre pandemije, kao i da je javni dug pod kontrolom.

„Tokom prošle godine ostvarili smo i rekordan priliv stranih direktnih investicija, što pokazuje da smo očuvali poverenje investitora uprkos pandemiji“, kazao je Mali i naveo da je u toku izgradnja 10 auto-puteva i brzih saobraćajnica.

Na sastanku je bilo reči i o tri paketa podrške kojima je država pomogla privredu i građane tokom pandemije, ukupne vrednosti oko 8,8 milijardi evra, odnosno 18,2 odsto BDP.

Sa delegacijom MMF Mali je razgovarao i o najnovijim merama Vlade Srbije za privremenu zabranu izvoza osnovnih proizvoda, ograničenju cena naftnih derivata i smanjenju akciza na gorivo.

Misija MMF je danas počela posetu Beogradu povodom druge revizije aranžmana sa Srbijom, pošto je u junu prošle godine sklopljen novi savetodavni aranžman, koji će trajati do kraja 2023, koji ne podrazumeva finansijsku podršku, dodaje se u saopštenju i podseća da je u novembru 2021. uspešno završena prva revizija programa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari