Mali: Obezbedili smo skladište gasa u Mađarskoj 1Foto: Instagram/mali_sinisa

Velika vest za građane Srbije je da smo obezbedili 500 miliona kubnih metara skladišta za skladištenje gasa za nastupajuću zimu, rekao je jutros ministar finansija Siniša Mali nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom.

Ono što će garantovati snabdevanje tokom predstojeće zime upravo smo danas obezbedili, rekao je Mali, piše portal B92.

Mali je rekao da je sa Sijartom razgovarao o tome kako da sarađujemo više i bolje.

“Nama je Mađarska postala treći spoljnotrgovinski partner tokom ove godine i želimo da ovu nikada bolju saradnju nastavimo na pravi način“, rekao je Mali tokom obraćanja medijima nakon sastanka.

Tema sastanka je bila aktuelna energetska situacija i obezbeđivanje Srbiji kapaciteta za skladištenje gasa u Mađarskoj, a Mali je rekao da ćemo skladište početi da punimo do kraja juna ove godine.

„Nama će biti na raspolaganju tri miliona kubnih metara gasa da povlačimo u oktobru, po šest u novembru, decembru, januaru i februaru i tri miliona kubnih metara gasa u martu mesecu. Dakle, na ovaj način ćemo u potpunosti imati obezbeđeno snabdevanje gasom za nastupajuću sezonu, što je za nas bio prioritet tokom ove posete, a i to je jedan od prioritetnih ciljeva koje je definisao predsednik Vučić. Građani Srbije mogu po tom pitanju da budu mirni i spokojni“, rekao je Mali i dodao da je veoma važno to što tranzit gasa teče nesmetano iz Srbije ka Mađarskoj i iz Mađarske u Srbiju.

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto uveren je da će sporazumi koji se odnose na današnje pregovore biti vrlo brzo potpisani.

„Mi imamo više od šest milijardi kubnih metara kapaciteta za skladištenje prirodnog gasa i jedan deo toga ćemo prepustiti Srbiji, radi obezbeđivanja dovoljne količine gasa za zimski period… Ja sam uveren da ćemo vrlo brzo potpisati sporazume na osnovu današnjih pregovora“, rekao je Sijarto.

On je naveo da je bezbednost snabdevanja energijom „praktično pitanje“, a ne „ideološka fraza“, i da su Mađarska i Srbija zbog toga napravile dogovor. „Garantujemo jedno drugom tranzitne linije za transport energenata“, rekao je Sijarto.

Sijarto je rekao da su se Srbija i Mađarska dogovorile oko povezivanja mreže za snabdevanje električnom energijom i da će taj projekat zahtevati šest do osam godina. „Ali to na duge staze za obe zemlje otvara mogućnost da se na polju električne energije obezbeđuju i razmenjuju još veći kapaciteti“, izjavio je.

U vezi sa ratom u Ukrajini i mogućim embargom u EU na uvoz ruske nafte, Sijarto je rekao da Mađarska neće za embargo sve dok to dovodi u opasnost snabdevanje Mađarske naftom i da ove nedelje ne očekuje dogovor u vezi s tim.

„EU treba da pruži rešenje za taj naš problem i posle tog rešenja možemo da govorimo i razgovaramo o eventualnim sankcijama. Mislim da ove nedelje ne možemo da očekujemo da se donese takva odluka u EU, u Briselu, i zbog toga smo rekli da o tome ne govorimo ni iduće nedelje na susretima Evropskog saveta“, naveo je Sijarto.

On je dodao da zatvaranje tranzitnih linija, bilo da se radi o tranzitu gasa ili o tranzitu nafte, ugrožava jedinstvo i bezbednost Evrope, i da će zato Srbija i Mađarska jedna drugoj obezbediti nesmetan tranzit energenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari