Mali: Očekujemo usvajanje švajcarskog modela za obračun penzija

Ostavite komentar


  1. Nadam se da ovaj svajcarski model obracuna penzija nece biti povoljan po penzionere na nacin koliko su krediti indeksirani u svajcarskim francima bili povoljni za gradjane bez resenog stamb.pitanja. Srbija je ovo, ministre, nije Svajcarska…

  2. Morala bi da se odredi i „fer formula“ za najniže garantovane penzije, koje su ustvari socijalna kategorija, da budu min.1/3 prosečne neto plate.

    1. NE MOZE! Penzija je zaradjena. Za nju smo ceo nas radni vek odvajali od usta. I to nije bio mali odbitak. Ako je potrebno, a jeste, treba starima kao u mnogim drzavama dodeliti istu socijalnu penziju. I to treba da dobiju svi stariji od npr. 70 godina. Mada, ne verujem da je to moguce, jer smo mi sirotinja. Minimalne penzije imaju oni koji su imali kratak radni vek. Ili nisu nikada ni radili vec imaju porodicnu penziju. Osim toga PRE nego sto pocne novi obracun (za koji vrlo sumnjam da ce biti pravican) nasa Drzava treba da na po VAZECEM zakonu podigne penzije sto ne cini vec godinama.

      1. Pa, najniža garantovana penziji i jeste „socijalna penzija“ koju ti pominješ. A, ja sam i napisao da je ona ustvari „socijalna kategorija“, koja sada iznosi oko 15.500din i kad se plate komunalije i lekovi, ostaje samo za gladovanje.

  3. Za suzbijanje sive ekonomije najvažnije je da se penzionerima zabrani da rade, odnosno da im se penzija umanjuje za onoliko koliko zarade na bilo koji način. To je suština švajcarskog modela..

    1. Vecu glupost nisam cuo, gde se to u CH unanjuju penzije za onoliko koliko se zaradi ? mi objasni molim te .

      1. Ma lupa gluposti,penzija je penzija,ono što je zarađeno,dakle svojina,niko ne može da ti uzme ,osim AV!!!

        1. Penzija je zarađena i niko nema pravo da je smanjuje, oduzima i da je koriguje prema nekakvim Švajcarskim modelom. Glupost. Biće kao slučaj sa stambenim kreditima.

    2. U Hrvatskoj promovišu da penzioneri rade pola ili celo radno vreme. Mnogo trgovaca se tako vratilo u trgovine gde je radilo.

  4. Prvo, da je srece, da neko objasni ovim Napadnjacima da treba, kao prvo, postovati ustav, tj odredbu da su svi gradjani jednaki pred zakonima, cak i kad ih usvajaju Mali i Veliki. Dakle, postoji ogromna nejednakost izmedju Vucicevih roditelja, koji su penzionisani sa „deset najboljih godina stazha“, i mnogih NAS kojima se racuna celi stazh, u kome su shuplje godine od kad su oni-ovi dosli na vlast, od 1991. Dakle, drzava svoju krivicu da ne prebacuje drugima.
    U svetu vazhi pravilo da zakoni ne vaze unatrag: pravilo „celi staz“ moze da vazi samo za one koji zapocinju staz od donosenja zakona, a nikako na mene koji sam, od donosenja zakona, proveo dve godine „na birou“!
    Otuda Vucicevi roditelji imaju penzije PET PUTA vishe od moje, a znacajniji i strucniji posao sam radio!
    Ili, da moju NIKAD VECU U ISTORIJI penziju od 20.000 zamenimo svake dve-tri godine Vucicevi roditelji i ja i supruga!
    Sve ostalo je cist lopovluk, lazhe i paralazhe – pod okriljem MMFa, dok ovi primaju ministarske plate i uzivaju neslucene privilegije.

  5. Leba ti SWISS model… Doktor lazni Scepan Mali al si ti neki nacitan …nego gde su pare sa 45 racuna i stanovi to nama reci??? Boze boze dokle ce ovaj smokljan da krade…od Djindjuca od 2001 usavrsio se..Blago nama Zivim za dan kad ces sa bratom i bracom Vucic u bukagije Lopinooo

  6. Molim bez podrugljivih komentara , doktor Mali je otkrio nešto što će SNS predložiti za Nobelovu nagradu iz oblasti Ekonomije za 2078.god. Samo jako i napre_dno!

    1. Neće moći jer će on 2078 godine da počne sa zadnjom trećinom kazne.

    2. Penzije je obezvredio od 2014_2018, za najmanje 40 posto, plate isto tsko za sto posto, unskazili su naciju i sad se cude zasto nema nataluteta, deca rade za 30000rsd. Kako ce da zive sta to koga briga Svi treba da se isele, i odu gde mogu pristojno da zive, penzioneri nek pocrksju od gladi, tad nece imati deficit u budetu. Napkacuju nam akcize za struju, od kad je srtuja luksuz. Nismo mi Svajcarska, mi smo bedna Srbija, prode mi zivot u njihom ratovanju, pricanju praznih prica, Tito je pididigao celu Srbiju za 25godina, a svi oni ne okrpise rupe po putevima i fadade za 30godina.

  7. Verovatno će ovo obraditi na postdoktorskim studijama! Švajcarski model, ahahahahaha!!!! Ovde ima posla za psihijatre!

  8. … нико не покреће причу ЗАШТО један од супружника након смрти другог нема право на ОБЕ пензије као и у Швајцарској ….
    … драстичан пример, супруга војног лица које је преминуло, а она у то време није имала 45 година живота, нема право ни на један динар његове пензије, КО ЈЕ УКРАО његове доприносе …

    1. Gde nadje taj primer? To se desi u 0,0000001 skucajeva. Vojna lica sa 50 idu u penziju i jos toliko je primaju.Ocuvani su oni.Kada kinu odmah su sutra na VMA na detaljne analize. Jos dobiju dnevnicu……. da, da dnevnicu.

      1. Zašto su vam trn u oku vojni penzioneri. Pa svi Vi koji tako komentarisete imali ste mogućnost da sa 15 godina uđete u čizme i da takođe budete tako ,,očuvani,, al ne lezi vraže, kako bi ste mogli ovako irončno komentarisati ne razmišljajući da vredjate i porodice onih kojih više nema, jer su položili svoje živote za otadžbinu. P.S. I nije naša Srbija i naš narod najgori na svetu. Treba samo dići glavu i pogledati dalje od nosa, a ko misli da može naći bolje široko mu polje. Mnogi su otišli pa su se brzo setili one Šantićeve ,,Sunce tuđeg neba…..

  9. Aaa,kada cete usvojiti svajcarske zakone koji sankcuonisu plagiranje?!?

  10. Значи пола инфлације и пола раста. И за десет година вредност пензије преполовљена. Како сте то добро смислили. Докторски. Дај ми прво швајцарску пензију, а не на српку пензију швајцаркски модел. А шта ће бити са повећањима која су изостала протеклих пет година по лекс специјалисима и са оним што је умањивано.

  11. Prevare i pljacke penzionera se nastavljaju. Sad nam je posle onog prevaranta Vujovica seo na vrat ovaj prevarant Mali. Tesko nama. Vucic i njegovi hajduci ce da nas pomore.

  12. Mada je on bliži bugarskoj varijanti,socijala 100e,kv 150 e,srednja škola 200 e,fakultet 250 e,potom prevaranti svih boja……………..

  13. Ni prošlo povećanje niste uvećali penzije već se ta stavka vodi pod tačkom ; Razno.
    Plus je povećanje bilo na oporezovani deo penzije koji je predhodno skupština ukinula.tako da je oporezovani deo postao trajan,no to niko od 1.700 000 penzionera ne vidi,ne shvata da su im penzije zacementirane sa oduzetim porezom.

  14. Ono sto je bilo acionalizovano, moralo je da bude vraceno. Tako ce i sa delovima penzija koji su bezakonito oduzeti. Ako smo pravna drzava.

  15. U Hrvatskoj puna penzija za sve iznad 60g sa 41g staža. Kid nas ništa. Kod nas samo pre vremena penzija -20%.Socijalna pomoć veća.

  16. Zasto sve „promene na bolje“ tek pocetkom 2020 god? Evo, npr. ZIO se usvaja po hitnom postupku, a pocinje da se primenjuje od 01.01.2020. god., Socijalne karte, prvo je obecanje pocetkom 2019, a sad 2020 ili 2021 god.
    Sta ovo znaci, zar najstariji imaju vremena da cekaju?

  17. Penzioneri, nema više čekanja i nadanja da će biti bolje kad je jasno da, što se tiče penzija, sve je gore i gore i zato svi na ulice….. borimo se za svoja prava, za pravo na život, na pare koje smo davno zaradili,ne zanima me politika samo hoću ono što je moje… svi na ulice…. kakav bre švajcarski model… ovo je Srbija… Sta je sa povećanjem troškova života od 2012…?Te pare nam nisu vratili….

  18. Povecanje penzija je bila cista LAZ. Penzija mi licna i izmosi 16.558 dinara vec tri godine. Obecanje da ce penzioneri sa najnizim penzijama imati najvece povecanje procentualno za mene je nejasna jer iznos penzije mi je i dalje isti a dobijam neki dodatak od 827 dinara. Ne razumem tu racunicu

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Nataša Miljković, TV novinarka

Danas čitam od samog početka. Pomagao mi je u emisijama koje sam radila, ali i u životu u Srbiji mi je pomagao.