Mali najavio rast minimalca na 35.000 dinara 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Ministar finansija Siniša Mali najavio je danas da za nekoliko dana počinju pregovori o minimalnoj zaradi sa sindikatima i poslodavcima, i da će se ići „sa povećanjem koje nije ispod devet odsto“, odnosno na minimalnu zaradu od 35.000 dinara ili 300 evra.

Mali je za TV Pink rekao da je za državu minimalna zarada važna, pošto „gura“ na više sve zarade u Srbiji.

Rekao je da se sprovode u delo mere iz trećeg paketa pomoći građanima i privredi, i najavio da će sledeće srede, 28. jula, biti isplata 4. rate pomoći autoprevoznicima, koji imaju pravo na 600 evra pomoći po autobusu, kao i da će 6. avgusta biti isplaćena pomoć za 777 samostalnih umetnika.

„Isplata još jednog punog minimalca za zaposlene u ugostiteljstvu biće 16. avgusta“, rekao je Mali i podsetio da u septembru sledi isplata.

U septembru, prema njegovim rečima, sledi isplata 60 evra pomoći penzionerima, a u novembru 30 evra svim građanima Srbije.

„Treći paket pomoći ukupno je vredan 266 milijardi dinara“, istakao je Mali i ocenio da su, zahvaljujući tom i prethodnim paketima pomoći sačuvana radna mesta i privreda.

„Očekujemo da će privredni rast u drugom kvartalu ove godine biti između 12 i 15 odsto BDP, i da će Srbija do kraja godine biti među tri najbolje evropske ekonomije kada je reč o rastu BDP“, rekao je Mali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari