Mali: Zakonom o fiskalizaciji biće omogućena jača borba protiv sive ekonomije 1Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

“Izmenama i dopunama Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju utvrđuje se dinamika i tehnika emitovanja obveznica, radi isplate korisnika restitucije kojima pripada obeštećenje“, objasnio je ministar finansija Siniša Mali.

„Ukoliko iznos obeštećenja ne prelazi 1.000 evra, po korisniku obeštećenja, ovim predlogom zakona se omogućava isplata isključivo u novcu, isplatom celokupnog iznosa, i to 31. marta naredne godine pod uslovom da su do 30 juna ove godine dobili pravosnažno rešenje“, rekao je Mali, predstavljajući jedan od seta finanisijskih zakona o kojima se raspravlja u Skupštini Srbije.

Prema njegovim rečima predviđeno je da se obeštećenje u vidu državnih obveznica Srbije obavi emitovanjem obveznica, jednom godišnje za iznos obeštećenja koji utvrđuje Agencija na osnovu donetih rešenja o obeštećenju koja su postala pravnosnažna do 30. juna tekuće godine.

Ministar finansija Siniša Mali obrazložio je u nekoliko rečenica i 12 od 14 predloga zakona o kojima poslanici Skupštine Srbije raspravljaju.

Naveo je da je zakon o digitalnoj imovini nov i da se njime reguliše šta je kripto imovina i uređuje pitanje trgovine i upotrebe kriptovaluta od kojih je najpoznatija bitkoin.

Zakonom o fiskalizaciji biće omogućena jača borba protiv sive ekonomije, naročito jer je poslednji takav zakon donet pre 15 godina, a od tada je, kako je rekao Mali, „tehnologija napredovala i Srbija želi da ide u korak sa svetom“.

„Najvažnija izmena na mogućnost poreske uprave da ima kontrolu nad prometom preko fiskalnih uredjaja“ rekao je ministar i dodao da će taj zakon stupiti na snagu 1. januara 2022. godine.

Ostali finansijski zakoni se, kako je dodao ministar finansija, uglavnom usklađuju sa novim zakonima o digitalnoj imovini i alternativnim investicionim fondovima.

Jedna od bitnih izmena je da se neoporezivi deo dohotka podiže sa 16.300 na 18.300 dinara, pošto se minimalac od januara povećava za 6,6 odsto.

Rok važenja procene tržišne vrednosti, novim zakonskim rešenjima, ograničava se na dve godine, pa ukoliko neko prodaje nepokretnost mora imati procenu koja nije starija od tog roka.

Takođe upis prava svojine za lokalne samouprave produžen je za još godinu dana, jer kako kažu „nisu mogli da završe proces upisa javne svojine zbog pandemije korona virusa“.

Ministar finansija naveo je i da Vlada predlaže da mesečna taksa za javni servis -RTS i RTV- bude veća za 44 dinara.

Predsednik Skupštine Srbije Ivida Dačić izjavio je danas da je Srbija spremno dočekala epidemiju korone tokom koje su gradjani pokazali odgovornost, solidarnost i u ogromnoj većini stali iza mera i preporuka koje su dolazile od države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari