Dačić: Sednica o izveštaju EK do kraja godine 1Foto: EPA-EFE/ANGELO CARCONI

Predsednik Skupštine Srbije Ivida Dačić izjavio je danas da je Srbija spremno dočekala epidemiju korone tokom koje su gradjani pokazali odgovornost, solidarnost i u ogromnoj većini stali iza mera i preporuka koje su dolazile od države.

„Do 29. decembra, do kada traje jesenje redovno zasedanje Skupštine Srbije, biće održano nekoliko novih sednica parlamenta, a jedna od njih biće posvećena izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije na putu ka Evropskoj uniji. To će biti po prvi put da se u plenumu raspralja o izveštaju, jer je do sada to činjeno samo na odborima za evropske integracije. Tražimo samo način kako da se to proceduralno izvede i sednica će verovatno biti zakazana na predlog Odbora za EU”, naveo je Ivica Dačić, predsednik Skupštine Srbije odgovarajući na pitanje svog kolege, šefa poslaničke grupe SPS Đorđa Milićevića .

Milićević je pitao postoji li mogućnost da parlament raspravlja izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije, ukazujući da su u toku nezapamćeni pritisci na Srbiju, predsednika države, Vladu i poslanike.

„Ekonomski jaka i stabilna Srbija koja želi da zadrži svoj stav i koja ne želi da kvari istorijska prijateljstva definitivno ne odgovara. U situaciji smo da evropski parlamentarci, samo zato što imaju prefiks izvestioci, sebi daju za pravo da kažu da je Srbija za sve kriva i da je dobra vest što Srbija neće otvoriti ni jedno poglavlje ove godine. Istovremeno iz Prištine dolaze ratno huškačke izjave, a naredna teza koja se očekuje je da Srbi nikada nisu ni živeli na teritoriji Kosova i Metohije. Albanski lobisti koji već 20 godina mrze Srbiju priremaju američku administraciju da izvrši pritisak na Srbiju, zbog KIM i Republike Srpske. Zato je potrebno da na plenarnoj sednici razmotrimo izveštaj EK i postignemo konsenzus”, rekao je Milićević.

Sandra Božić, poslanica Srpske napredne stranke ponovo je zatražila odgovor od REM-a po kom zakonu posluje N1 i Nova S, koliko je Srbija finansijski oštećena zbog neplaćanja poreza i da li će i dalje da dozvoljava ovim televizijama da posluju u sivoj zoni.

Ona je podsetila da parlament bira članove REM-a, a da su oni nezavisni u svom radu.

U tom kontekstu spomenula je Juditu Popović, članicu REM-a koja je baš na tim televizijama parlament uporedila sa „mapet šouom”.

„Želim i odgovor da li su članovi REM-a, iako nezavisno telo, ipak zavisni od opozicije”, rekla je Božić , a Arđend Bajrami iz Ujedinjene doline SDA Sandžaka primetio je da se odnos Srbije prema preševskoj dolini najbolje vidi iz činjenice da je u vreme kovida, najbliža bolnica udalejna od Preševske doline čak 50 kilometara. On je pitao i kada će i da li država Srbija da izgradi bolnicu u Preševu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari