Manje kamate, veći profiti

Ostavite komentar


  1. Sjajan tekst. Bankari su najveće zlo ovog doba a u Srbiji je to još izraženije.

    Samo bih dodao još to da banke uopste i nemaju novac koji pozajmljuju nego koriste novac štediša + “fractional reserve landing” sto u suštini znaci da izmisljaju novac iz cistog vazduha.

  2. Nije tačno da Nbs neće da se meša.Ona je 2009 u dopisu 1568/09 obavestila banke da poslovnom politikom nemogu dizati marže (jedan od dva elementa) ugovorene promenjive kamatne stope. Kasnije, 2011 je omogucila bankama da formalno kroz Zzk zamene klijentima proizvod, varijabilni za fiksni. Tako je ispalo da su bankama cele ugovorene kamate (oko 4.5%) priznate u celosti kao marže, bez ostatka, čime su ovi krediti postali 3 puta skuplji od eurskih u kojima je marža bila 1,5% (kamata 6%). Tako da je lažna tvrdnja da su CHF krediti bili jeftiniji. Bili su ali pre primene brutalno nasilja i zamene proizvoda.

  3. Jedan od boljih tekstova koje sam procitao u poslednje vreme….Sve je precizno opisano….

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Jelena Glušac, novinarka

Danas je važnije nego ikada braniti slobodu govora i kritičke misli. Zato čitam Danas.