Manje nezaposlenih za gotovo 16 odsto 1

Ovu poslovnu godinu požarevačka filijale Nacionalne službe zapošljavanja će završiti obukama za tržište rada.

One su usmerene na potrebe nezaposlenih lica, ali i na potrebe tržišta rada, a sprovode se radi povećanja znanja, veština i kompetencija lica sa evidencije, a samim tim i konkurentnosti na tržištu rada. Jedna obuka za tržište rada za osobe sa invaliditetom u Požarevcu, za engleski jezik, je već sprovedena od godine, gde je od šest kandidata četiri uspešno završilo obuku, kaže za Braničevo Danas Sonja Mirić Mladenović, direktorka Filijale Požarevac Nacionalne službe za zapošljavanje, koja je i u prethodnom broju Braničeva Danas govorila o aktivnostima ove filijale NSZ.

– Organizovaćemo još jednu obuku za osobe sa invaliditetom u Požarevcu. Obuka će biti za knjigovođe i uključena će biti pet lica. Obuka je počela 6. decembra, a prema planu traje 240 časova. Započeli smo i obuku za knjigovođe za pet lica u Požarevcu 29. oktobra godine i trebalo bi da se završi 24. decembra. Ukupan fond časova je 120, a nakon završetka obuke je obaveza izvođača da organizuje minimum 10 dana prakse, kandidatima na obuci. Započećemo i obuku za Fizičko-tehničko obezbeđenje za pet lica sa područja Petrovca na Mlavi. Predviđeno je da ukupan fond časova bude 101, a da nakon toga će se obaviti praksa u trajanju od minimum 10 dana, ističe Sonja Mirić Mladenović naglašavajući da su dogodine

redovne aktivnosti kontakti sa poslodavcima, održavanje sajmova zapošljavanja i svakodnevno intenziviranje saradnje, kao i neposredna saradnja sa lokalnim samoupravama, socijalnim partnerima, a sve u cilju radnog angažovanja ili podizanja kompetencija aktivnih tražioca zaposlenja na našoj evidenciji.

– Takođe ne smem izostaviti ni podsticanje razvoja preduzetništva, gde naši saradnici iz programa zapošljavanja i preduzetništva pružaju stručnu podršku nezaposlenima i viškovima zaposlenih koji žele da započnu sopstveni posao, kao i početnicima u poslu, a u cilju održanja dobre poslovne ideje.

Ona podseća da Filijala Požarevac pokriva teritoriju Braničevskog okruga koji ima površinu 3.855 kilometara. Trećina stanovništva živi u Gradu Požarevcu sa gradskom opštinom Kostolac, a preostale dve trećine u ostalih sedam opština. Više od polovine površine okruga čini poljoprivredno zemljište, to jest 62,4 odsto ukupne površine. To donosi veliki broj individualnih poljoprivrednika koji ne opterećuju evidenciju nezaposlenih lica Filijale za zapošljavanje u Požarevcu, što itekako utiče da stopa nezaposlenosti bude ispod proseka u Republici Srbiji. Stopa nezaposlenosti u Braničevskom okrugu je jedna od najnižih u Republici. Posmatrano u odnosu na broj stanovnika Grad Požarevac, sa gradskom opštinom Kostolac, je sa najvećim brojem stanovnika i to znatno više od ostalih opština. Oko 73 odsto stanovništva okruga živi u Požarevcu sa Gradskom opštinom Kostolac, dok ostali deo populacije naseljava ostalih sedam opština.

Analizirajući stanje krajem novembra ove godine od registrovanih 7.023 aktivnih tražioca zaposlenja je 3.996 žena ili skoro 57 odsto. Broj registrovanih nezaposlenih se za 26 lica smanjio ili 0,37 procenata u odnosu na prethodni mesec, a u odnosu na novembar 2017. godine registrovano je smanjenje nezaposlenih za 1.328 lica ili 15,9 odsto. Krajem novembra od ukupnog broja nezaposlenih bilo je registrovano 2.475 lica koja prvi put traže zaposlenje. Uočeno je povećanje zaposlenih lica sa evidencije u odnosu na novembar 2017. godine za 24.40 odsto ili 41 lice.

Učešće mladih do 30 godina u registrovanoj nezaposlenosti iznosi 1.889 lica ili 26,9 odsto. Najveće učešće u registrovanoj nezaposlenosti prema starosnoj strukturi imaju nezaposlena lica od 25 do 29 godina života (12,06 odsto ili 847), a zatim slede osobe od 35 do 39 godina (11,92 procenata ili 83 ). Posmatrano prema rodnoj strukturi, najveće učešće u registrovanoj nezaposlenosti žena od 35-39 godina (13,32 odsto ili 532).

U Okrugu 7.023 lica traže posao

– Krajem novembra 2018. godine registrovano 7.023 aktivnih tražioca zaposlenja, na teritoriji Braničevskog okruga. U istom periodu 2017. godine aktivnih tražioca zaposlenja je na našoj evidenciji bilo 8.351, a u godini pre, zapravo u istom periodu 2016. godine 9.139. onih koji traže posao, kaže direktorka Filijale NSZ kada je reč o evidenciji nezaposlenih.

U dijaspori oko 10 odsto radno aktivnih

Za ovo područje je karakteristična procena da se u inostranstvu nalazi osam do deset procenata radno aktivnog stanovništva sa veoma jakim vezama sa područjem. S obzirom na to da veliki broj ljudi radi u zemljama Zapadne Evrope što značajno utiče na manji broj nezaposlenih na evidenciji NSZ u odnosu na ostale Okruge, a sa druge strane, deo zarada se doznačava, u novcu ili robi na ovom području, to doprinosi boljem standardu lokalnog stanovništva.

Ovaj projekat se realizuje uz pomoć sredstava iz budžeta Grada Požarevca. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari