Švajcarci 20 puta bogatiji od Srba i Bosanaca

Ostavite komentar


  1. Ma dajte….opet neko spinovanje, zar nije Zagor rekao da smo najperspektivnija država u regionu i to je tako. Obrnite kolonu i videćete kako naše sunce sija lepše…nego tamo neke Swice.

  2. A sto ne napisete da su Svajcarci i najzaduzeniji po glavi stanovnika.90000 po glavi.62%nema 4000 bruto platu.Sto je 3500neto.A cene uporedite recimo sa Austrjom

    1. O cemu vi pricate druze? 60% nema 4000 bruto platu? Au, ko vam to prica? A, mozda i zivite u ch ali niste upuceni. Dostavljac paketa tipa dhl, posta i ostali ima platu od 4700 franaka bruto, kasirke zavisi od prodavnice, ali nigde nemaju manje od 4300 bruto, postari imaju 4600 bruto, čistači zavisi ali koliko sam upucen imaju od 20-21 fr po satu. Da ne zaboravimo da je u Svajcarskoj plata bitna, ali ako nije dovoljna drzava vam pokriva troskove ili deo troskova osiguranja, umanje vam porez i jos dosta toga.

      1. O cemu vi to gospodine??? Mozete jedino zatraziti umanjenje zdravstvenog osiguranja i to ako imate decu i nemate primanja koja dostizu taj neki minimum koji oni vrlo komplikovano izracunaju…..ah da na svaku bruto platu u ch idu obici od nekih 11 %…..to za umanjenje poreza nije istina, porez mozete da umanjite jedino ako dokazete da ste u nekim dugovima do guse, recimo ako imate hipotekarni kredit….eh da a sad cene, evo naprimer neku malo pristojniji 4 . 5 sobni stan kosta od 1400 fr na gore…..i to samo za stan, grejanje, struja, voda, smece itd. placate posebno……pozdrav iz CH

  3. Ko zna kada je ovo istrazivanje radjeno. Verovatno pre nego sto je Srbija usla u „zlatno doba“. Dada je to potpuno druga slika, recice vam Vucic, a potvrditi Mali. Vulina mi.

    1. Nije mi bila namera da spinujem.Da je dobro u mojoj zemlji ne bih otisao sa 46godina.Ne volim samo nabudzane informacije jer cinjenice su nesto drugo.Strah me da za mog zivota moja zemlja nece biti dostojna normalnog zivljenja i to me boli.Bole me mladi koji odlaze ne sa zeljom da se vrate kao ja nego zeljom da zive normalno.Sve je izglednije da nestanemo kao nacija ili da prihvatimo ludilo.Strasno

  4. Istrazivanje je radjeno tako sto u nekom gradicu u Svajcarskoj kuca u kojoj zivi jedna porodica vredi 600000 franaka, dok u recimo Vrbasu vredi 50000 evra. Ovo pokazuje da je zivot u Svajcarskoj koja je odlicno uredjena zemlja barem 3 puta skuplji nego u Srbiji. Zakljucak je da ovo nema nikakve veze sa realnim stanjem na terenu. Pobogu pa Svajcarci jedu samo bifteke prelivene zlatom i piju vodu sa najcistijih glecera sa Alpi. Tezak je zivot na Balkanu , ali zasto toliko autosoviniza ?

    1. Nema autosovinizma to je istina nazalost plate, su u proseku 300 eura ali to nije najveci problem, vec cene koje su katastrofa u odnosu na platu. Tako na zapadu Mleko recimo je u proseku 1 euro a kod nas oko 70 centi i tako je u proseku sve skuplje na zapadu 30% ali plate su vece 500% u proseku oko 1500 eura tako eto ti matematika

  5. Oni imaju para ali nemaju dusu. To bi rekle ove nase „patriote“ koje imaju „dusu“ i bogatstvo vece nekoliko puta od prosecnog Svajcarca. A obican svet neka se sprema za novi Kosovski boj, Prvi svetski rat, povratak na granice Karlobag, Karlovac, Ogulin, Virovitica. Neka se spremi za docek Tita koji samo sto nije vaskrsao. Takodje neka se spremi za zivot u proslosti jer polako postajemo istorija. Na zalost za buducnost izgleda nismo.

  6. U Svajcarskoj je sve mnogo skupo, recimo pivo u kaficu je u proseku 10 Franaka, neka brza hrana takodje ok 10 Franka. Plata od 4000 Franaka je za njih socijala i jedva prezivljavaju sa njom. Uostalom, i mi bili kao Svajcarska da nam nisu pokrali pare u zadnjih 30-40 godina, po dokazima koji su i u nasem tuzilastvu koje je objavio Domagoj Margetic je od prava na naftna polja u Africi pokradeno 150 milijardi evra, po Branku Dragasu je izneseno preko 700 milijardi evra, tako da o cemu mi pricamo? Dokle god vlast ne bude radila u korist naroda, a ne u korist tajkuna,mafijasa,interesima velikih korporacija, i dokle god se budeo krsio Ustav i tuzilastvo ne radi svoj posao, nece nam biti bolje.

  7. Uvek kada se radi o statistikama, potrebno je procitati na kojim osnovama je ista radjena. Nije mi namera da ucestvujem u diskusiji tipa „da li je u Svajcaskoj tako dobro“ kako bi se dalo zakljuciti iz statistike“. Ono sto zelim da napomenem je da najveci deo imovine cini sakupljeni kapital u penzionoj kasi. Evo primera : Neko ko je visoko obrazovan moze imati u svojoj 65 godini oko 500´000 franaka u penzionoj kasi, sto mu iz ovog izvora donosi penziju od oko 3200 franaka. Naravno da ne zaradjujemo svi isto, pa molim komentatore da ovim podacima ne sude prestrogo. Da bih izbegao zabunu, moram dodati da se iz osnovne drzavne penzije (AHV) dobija jos oko 2´800 franaka. Naravno i za nju vam se takodje svakog meseca odbija dodatnih 10% od plate ukljucujuci i placanje za eventualnu invalidsku penziju.
    Sustina je sledeca:
    Nemamo svi iste potrebe (a ni obrazovanje), ali da bi se pristojno zivelo u penziji neophodno je da ste ustedeli makar jos 150´000 ili da ste vecim delom otplatili kucu u kojoj zivite. Sve pod uslovom da ste imali mogucnosti za ovaj vid stednje.
    Iskreno uvek sam iritiran izjavama o zivotu u inostranstvu, posebno u CH
    Da gospodo, u CH se nesumnjivo mnogo bolje zivi nego na Balkanu, ali treba da znate sledece:
    Za cetvoroclanu porodicu sa bruto prihodom od 6000 franaka, opstina preuzima deo troskova za zdravstveno osiguranje. Sa prihodom od 4000 vi ste SOCIJALA.

  8. Pa šta to je samo prosek al zato su pojednici u Srbiji, političari, kriminalci, sportisti, tajkuni, estrada…….. među najbogatijim ljudima u regionu. Takva je nejednkost u Srbiji zato što naši bogati pojednici nisu ušli u prosek.

  9. Ja samo znam sigurno da je Srbija u Jugoslaviji bila na 3.mestu a sada je na poslednjem ako izuzmemo Severnu Makedoniju koja nije uzeta u obzir! To su cinjenice koje pokazuju kuda nas vode plagijatori i lopovi poslednjih godina. Sve sam Kurta i Murta u politickom vrhu! Premijerka lupi o Malom i ostade ziva – pa naravno kad ni ona nije pohadala normalni univerzitet nego neku levu privatnu visoku skolu u inostranstvu! Sve je pogresno!

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Slobodan Georgiev, novinar

Danas čitam od prvog broja. Kada se pojavio ’97. posle protesta izgledao je kao nešto što nam treba i ostao je tu sve ove godine.