Mehmeti: Za struju utrošenu na severu Kosova, gde od 1999. godine ne plaćaju račune, prošle godine iz bužeta plaćeno 63.2 miliona evra 1Foto: Beta/Milan Timotić/EV

Predsednik Upravnog odbora Operatora sistema i tržišta električne energije Kosova (KOSTT) Jeton Mehmeti izjavio je danas da je 2022. godine iz sredstava budžeta Kosova potrošeno 63.2 miliona evra za snabdevanje električnom energijom građana četiri opštine na severu Kosova koji od juna 1999. godine ne plaćaju račune za struju.

Izveštavajući u Parlementarnoj komisiji za budžet, rad i transfere kosovskog parlamenta, Mehmeti je rekao da se struja koju troše Srbi na severu zemlje plaća iz državnog budžeta, iz sredstava koja im daje izvršna vlast.

Mehmeti je rekao da nedostatak pokrivenosti potrošnje za severni deo i dalje predstavlja problem za Kosovo.

Bivši premijer Kosova Avdulah Hoti je rekao da Vlada struju na severu plaća višestruko više nego prethodne vlade i da se tome ne nazire kraj.

On je rekao da je na osnovu današnjeg izveštaja KOSTT-a Odboru za budžet, u poslednje dve godine za struju na severu plaćeno 113 miliona evra, dok je ove godine do septembra plaćeno oko 25 miliona evra.

„Anomalija je i u tome što je 2021. godine isplata izvršena odlukom Skupštine. U međuvremenu, 2022. godine Skupština je zaobiđena i isplata je izvršena drugim odlukama. Današnja vlada plaćajvišestruko više nego prethodne i ne nazire se kraj kako će se ova stvar zatvoriti“, kazao je Hoti.

Kosovo i Srbija su se 21. juna 2022. godine saglasili da u okviru Briselskog dijaloga usvoje „Mapu puta za implementaciju energetskih sporazuma“ koji je izaslanik EU Miroslav Lajčak ocenio kao veliki korak napred.

U saopštenju Evropske službe za spoljnu akciju (EEAS) navodi se da dogovorena „Mapa puta“ postavlja jasan raspored i konkretne korake za primenu energetskih sporazuma iz 2013. i 2015. godine koji su, kako se tvrdi, „samo delimično sprovedeni, a relevantni elementi su još nerešeni“.

„Današnjim sporazumom Elektrosever, kompanija u vlasništvu Srbije osnovana na Kosovu i prema kosovskom zakonu, počeće da snabdeva strujom potrošače u četiri opštine sa većinskim srpskim stanovništvom na severu“, naveli su tada iz EEAS-a.

U saopštenju takođe navode da ovo „otvara put ka okončanju dosadašnje netransparentne i neregulisane prakse“.

Potvrđuje se da je Evropska unija tražila od Sekretarijata energetske zajednice da nadgleda „tehničku implementaciju komercijalnog aranžmana“ Elektrosevera i KEDS-a – Kosovske kompanije za distribuciju energije.

Iz Vlade Kosova su ocenili da je Kosovo ostvarilo sve svoje obaveze iz „Mape puta“, dok srpska strana nije ispunila svoje obaveze i da zato „Mapa puta“ ne može da se primenjuje u celosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari