Meksiko osniva državnu firmu za litijum 1Guanahuato, ilustracija Foto: Pixabay/Juan Manuel Cortés

Meksička vlada osnovala je državnu kompaniju za vađenje i prodaju litijuma u okruženju snažnog rasta globalne potražnje te ključne sirovine u proizvodnji baterija za električna vozila.

Litijum će ubuduće u Meksiku proizvoditi i prodavati isključivo kompanija Litio para Mexico (Litijum za Meksiko), prema uredbi predsjednika Andresa Manuela Lopeza Obradora, objavljenoj u utorak. LitioMx će poslovati nezavisno od ministarstvu energetike, a s radom će početi u idućih šest meseci.

Meksiko je u aprilu reformisao zakone o rudarstvu, nacionalizovao je aktivnosti istraživanja, vađenja i prodaje litijuma. Taj se metal još ne vadi u Meksiku, ali država je izdala potrebne dozvole.

Predsjednik Obrador izjavio je u u maju ove godine da Meksiko surađuje s Argentinom, Bolivijom i Čileom na osnivanju udruženja za litijum koja će omogućiti razmenu znanja o eksploataciji ključne sirovine za proizvodnju baterija.

Potražnja za litijumom mogla bi se upetostručiti u sledećih 35 godina, prema istraživanju tržišta. Metal je ključna komponenta za većinu modernih baterija visokih performansi i posebno je tražen u industriji električnih vozila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari