Memorandum sa Slovacima, povratak projekta Jadar na mala vrata? 1Foto: Beta/Milan Timotić

U slučaju da je informacija da je slovački proizvođač baterija InoBat, a čiji je finansijer Rio Tinto, potpisao memorandum o razumevanju sa Vladom Srbije u vezi sa izgradnjom fabrike baterija za električna vozila ukupnog kapaciteta od 32 gigavata tačna, to bi moglo značiti da ta britansko-australijska kompanija koja želi da izgradi rudnik litijuma u Srbiji i dalje ne odustaje od tog projekta, smatra stručna javnost.

Informaciju je inače prenela slovačka agencija TASR pozivajući se na Rojters a u njoj, između ostalog, piše da bi fabrika trebalo da bude otvorena 2025. godine sa početnim kapacitetom od četiri gigavata kao i da je Vlada Srbije odobrila obezbeđivanje finansiranja do 419 miliona evra, uključujući grantove i poreske olakšice, za podršku projektu.

Ekonomski eksperti naglašavaju da bi otvaranje fabrike koja proizvodi baterije za električne automobile u Srbiji bilo poželjno i ekonomski isplativo ali da ne postoji nijedan razlog da se takav unosan biznis finansira sredstvima iz budžeta. Takođe, eksperti smatraju da u slučaju da ta investicija podrazumeva otvaranje rudnika litijuma u Srbiji to ponovo otvara pitanje da li je tako nešto ekološki opravdano i da nikako ne sme biti realizovano ako će predstavljati opasnost za životnu sredinu.

Ekonomista Velimir Gavrilović kaže za Danas da u informaciji postoji dosta nepoznanica i da je u takvoj situaciji teško spekulisati ali i da u slučaju da se tehnologija baterija zasniva na litijumu stvara pretpostavke o mogućem povratku projekta Rio Tinta o izgradnji rudnika litijuma u okolini Loznice.

– Ono što iz informacije nismo uspeli da saznamo je to od čega će biti izrađene baterije za električne automobile u fabrici koja treba da se otvori u Srbiji. Ako će to biti litijum i ako se to pak poveže sa činjenicom da je Rio Tinto kao investitor faktički suvlasnik u InoBat može se zaključiti da će se ići na varijantu da se otvori rudnik litijuma u Srbiji kako bi se dobila sirovina za proizvodnju baterija. Ona istina može da se i uvozi iz inostranstva, primera radi iz Južne Amerike, ali je potpuno jasno da bi u tom slučaju troškovi transporta litijuma do Srbije bili visoki – navodi naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, u slučaju da do toga zaista i dođe to bi neminovno ponovo otvorilo polemiku u javnosti da li taj projekat treba sprovesti i izazvalo revolt ekoloških aktivista.

– Kada je pak reč o izgradnji fabrike baterija za električna vozila to je dobar projekat i to bi bilo veoma povoljno za Srbiju u prvom redu zbog otvaranja novih radnih mesta. Kada je pak reč o takvoj vrsti veoma unosnog biznisa ne vidim razlog da se konkretna investicija podržava novcem iz budžeta – ističe Gavrilović.

Ekonomski analitičar Branko Pavlović takođe ističe da je besmisleno da se projekti tog tipa finansiraju kroz subvencije.

– Nikakve pare iz budžeta ne treba izdvajati za tu vrstu investicija. Ako će sirovina za proizvodnju baterija biti iz Srbije iz rudnika litijuma ne postoji bilo kakvo opravdanje da investitor u fabriku baterija dobija novčanu pomoć kroz subvencije. Što se pak tiče toga da Rio Tinto najverovatnije i dalje pokušava da se izbori za izgradnju rudnika litijuma u Srbiji treba reći da je sasvim normalno da kompanija ima takvu težnju. To nije sporno. Ono na čemu treba insistirati je da proces proizvodnje bude zasnovan na tehnologiji koja neće trošiti velike količine vode i ugrožavati životnu okolinu. Takođe je važno da ako odluka o izgradnji rudnika bude doneta to bude sprovedeno na transparentan način a nikako sklapanjem direktne pogodbe.

Podsećanja radi, Rio Tinto planira izgradnju rudnika litijuma u okolini Loznice međutim 20. januara Vlada Srbije je donela odluku o prekidu saradnje na tom projektu sa tom kompanijom, pod pritiskom ekoloških aktivista.

SEOS: Zabrana eksploatacije litijuma ili izlazimo na ulicu

Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) saopštio je da traži od vlasti da usvoji narodnu inicijativu o zabrani eksploatacije litijuma, ili će do kraja novembra organizovati ulični protest.

„Pošto ste nesposobni da vladate Srbijom i pošto se predugo igrate našim životima vreme je da izaberete stranu, ili ćete biti uz svoj narod i konačno početi da mu pričate istinu, a pre svega da usvojite narodnu inicijativu koju smo davno predali, ili se sklanjajte sa vlasti i prepustite je onima koji imaju hrabrosti da okupatorima kažu istorijsko ‘ne'“, navedeno je u saopštenju, povodom izjave predstavnika Rio Tinta da veruju da će „Jadar“ biti ključni dobavljač baterija za evropsko tržište.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari