Menadžment BAS-a odbija socijalni dijalog sa reprezentativnim sindikatima 1Foto: Miroslav Dragojević

Menadžment Beogradske autobuske stanice uporno odbija da prihvati poziv Nezavisnog sindikata BAS-a za organizovanje socijalnog dijaloga i ako se za petnaestak dana na tom planu ništa ne promeni ta sindikalna organizacija najavljuje sve legalne metode borbe, uključujući i organizovanje generalnog štrajka, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Prema rečima Sretena Maksića, člana Izvršnog odbora Nezavisnog sindikata BAS-a, jedan od ključnih zahteva te sindikalne organizacije u okviru socijalnog dijaloga koje žele da vode sa poslovodstvom je taj da se ne menja brojno stanje zaposlenih nakon preseljenja na novu lokaciju na Novom Beogradu.

– Takođe, očekujemo da nam menadžment saopšti kada će konačno biti završena izgradnja nove autobuske stanice u bloku 42 i koliko je novca do sad potrošeno za taj projekat. Poslovodstvu poručujemo da nijedan radnik BAS-a neće prihvatiti prelazak na novu lokaciju dok izgradnja ne bude završena u potpunosti – navodi Maksić.

Predsednik Nezavisnog sindikata BAS-a Slobodan Kovrlija ističe da će o tome da poslovodstvo odbija socijalni dijalog sa reprezentativnim sindikatom obavestiti i zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića sa kojim imaju zakazan razgovor.

– Od poslovodstva tražimo da nam se kaže koliki su dugovi BAS-a prema dobavljačima. Evidentno je da postoje i da se kasni sa plaćanjem. Stoga i nudimo naš plan za prevazilaženje aktuelne finansijske krize u BAS-u međutim poslovodstvo na to ne reaguje – kaže Kovrlija. On poručuje da će predstavnici Nezavisnog sindikata BAS-a poslovodstvu dati još 15 dana da prihvati njihov poziv za razgovore a ako to bude odbijeno da su spremni na sve legalne metode borbe za ostvarenje svojih prava. Štrajk koji, kako kaže Kovrlija, nikom nije u interesu je poslednja opcija.

Ivica Cvetanović, predsednik Konfederacije slobodnih sindikata, sindikalne centrale kojoj pripada Nezavisni sindikat BAS-a pozvao je menadžment tog preduzeća da se odazove pozivu za otpočinjanje socijalnog dijaloga sa reprezentativnim sindikatom.

– Poslovodstvo BAS-a ima obavezu da to učini kako po odredbama kolektivnog ugovora tako i po akteuelnim zakonskim rešenjima u Srbiji – kaže Cvetanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari