Mesečni zakup ili stan na dan smeštaj - šta je isplativije? 1Foto: Shutterstock/DC Studio

U Srbiji za stanovima za izdavanje vlada konstantna potražnja, kako u većim gradovima, Beogradu, Novom Sadu i Nišu, tako i u mestima u unutrašnjosti.

Stanovi se traže i za smeštaj po modelu stan na dan, naročito uoči bitnih kulturnih i zabavnih događanja, kao i za mesečno rentiranje. Opšti utisak je da nekretnine “nestanu” sa tržišta čim ih vlasnici oglase, uprkos trendu rasta cena iznajmljivanja, koji je zahvatio i naš region poslednjih par godina.

Kakvi stanovi su najtraženiji za izdavanje, na kojim lokacijama i koje su njihove cene, razgovaramo u redovima koji slede, zato ostanite uz nas:

Koliko je varirala cena stanova za izdavanje u Beogradu?

Svi smo svesni da cene rastu – retko kad opadaju, ali sa nekretninama se desio drastičan skok. Do 2020. godine cene najma stanova su bile u stagnaciji ili blagom porastu, od 5 do 10%, da bi se pojavom pandemije Covid-19 znatno uvećale. 2021. godine je delovalo da nas očekuje stabilizacija cena, čak su počele i blago da opadaju, ali situacija se drastično promenila 2022. godine, zbog novonastalih političkih dešavanja – rata na teritoriji Ukrajine.

Domaćem stanovništvu koje je u potrazi za izdavanje stanova Beograd pridružila se masa Ukrajinaca, koji su zbog rata koji se rasplamsava prinuđeni da pronađu mesto za život van matične zemlje. Porast potražnje, koji je iz dana u dan sve viši, iskoristili su vlasnici stanova za izdavanje, te su cene otišle u nebesa.

Dok je 2017. godine za najam garsonjera i jednosobnih stanova u Beogradu bilo potrebno izdvojiti oko 250 evra (cene su varirale zavisno od lokacije), promena u odnosu na 2022. je drastična. Danas će vas najam stana iste veličine koštati oko 380 evra! Zanimljivo je napomenuti da su 2020. cene bile više nego prethodne godine. Jednosobni stanovi su 2020. koštali oko 310 evra, dok su 2021. godine u proseku koštali oko 280 evra.

Slična je situacija sa dvosobnim stanovima u Beogradu. Dok je 2017. godine cena iznajmljivanja dvosobnog stana bila oko 380 evra, danas se približila cifri od 500 evra! Luksuzni stanovi naravno nisu u ovoj konkurenciji – njihove cene su vrtoglave i vrlo lako dostižu 1000 evra mesečno! Da li se izdaju? Verovali ili ne – čim se pojave na tržištu.

Kakve su cene u ostalim gradovima Srbije?

Ako ste pomislili da se rast cena zahuktao samo u prestonici, prevarili ste se. I ostali veći gradovi u Srbiji – Novi Sad, Kragujevac i Niš, recimo, beleže isti trend.

Izdavanje stanova Novi Sad je u proseku iznosilo oko 137 evra ne tako davne 2017. godine, da bi danas, šest godina kasnije, cena jednosobnih stanova i garsonjera bila oko 250 evra. Za najam dvosobnog stana u Novom Sadu u proseku je potrebno izdvojiti oko 355 evra, trosoban stan košta oko 480 evra, dok četvorosobni iznosi čak 800 evra!

Cene su porasle i u Kragujevcu, gde su oduvek i bile povoljnije nego u Novom Sadu i Beogradu. U odnosu na 2017. kada je najam garsonjere ili jednosobnog stana iznosio oko 115 evra, danas je u proseku oko 140 evra, dok za dvosoban stan treba izdvojiti 220 evra.

Manji stanovi u Nišu su sa 120 evra cene najma porasli na 210 evra, dok su nešto veći, dvosobni stanovi, danas u proseku oko 300 evra.

Kakve su cene smeštaja stan na dan?

Izdavanje stanova za smeštaj po modelu stan na dan je veoma profitabilno, sudeći po izjavama vlasnika koji svoje nekretnine izdaju po ovom modelu. Navode da su stanovi popunjeni od 20 do 25 dana mesečno, što donosi bolji prihod nego cena mesečnog najma.

Naravno, cene rastu tokom važnih događanja. Recimo, u Novom Sadu je prosečna cena stana na dan između 25 i 35 evra, ali kada dođe vreme za popularni muzički festival Exit stvari se menjaju – cene stan na dan smeštaja variraju od 100 do 150 evra.

Ista je situacija u Kragujevcu, gde se odvija Arsenal fest, koji okuplja popularne domaće i strane izvođače. Dok je stan na dan smeštaj u proseku do 30 evra po danu, u vreme Arsenal festa iznosi 150 evra. Ukoliko rezervišete stan na vreme, par meseci ranije, možete proći nešto povoljnije.

Kakvi su stanovi najtraženiji?

Godinama unazad najviše se traže jednosobni stanovi i garsonjere, i za izdavanje, i za prodaju, a investitori prilikom projektovanja zgrada najviše traže stanove manjih dimenzija. Single osobe, studenti i parovi u potrazi su za stanovima manje kvadrature, jer su jednostavniji za održavanje, ali i zbog toga što uz njih dolaze manji troškovi režija.

Potražnja za dvosobnim stanovima takođe postoji, ali njih uglavnom traže porodice sa decom. Sa više prostora dolaze i veći računi, stoga su manji stanovi izbor broj jedan.

Kada je reč o najmu stanova na dan, obzirom da turisti mahom dolaze u većim grupama na muzičke festivale, traženiji su stanovi većih kvadratura, sa većim brojem kreveta. Cena najma smeštaja većeg kapaciteta jeste skuplja, ali deli se na broj zakupaca, što na kraju biva povoljnije i praktičnije, nego da svako iznajmljuje garsonjeru za sebe.

Naravno, danas, obzirom na izmenjene okolnosti, ne treba dugo čekati. Susedi koji dolaze iz ratom zahvaćene Ukrajine unajmljuju sve nekretnine koje su dostupne, bez obzira na veličinu i luks status, stoga ne oklevajte, kako ne biste ostali bez krova nad glavom.

Gde tražiti stan za izdavanje ili stan na dan?

Obzirom da je situacija na tržištu turbulentna, odnosno da vlada potražnja kakve nije bilo godinama unazad, prilikom potrage za stanom za iznajmljivanje morate biti sistematični i brzi.

Pratite portal za oglašavanje nekretnina Nadji dom. Ovaj portal je vodeći u regionu, a u njegovoj bazi ćete pronaći stanove u svim većim gradovima Srbije, kao i u regionu – Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji i Hrvatskoj. Ponuda sajta se osvežava na svakih par sati, stoga i vi osvežavajte stranicu koja vas zanima redovno, kako ne biste propustili stan iz vaših snova.

Zahvaljujući naprednim podešavanjima možete filtrirati stanove u skladu sa parametrima pretrage koju vršite – izdavanje ili smeštaj na dan, veličina, cena, posebne pogodnosti i uslovi.

Srećno!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari