Metalfer Steel Mill: Otpad nije roba, otpad se zbrinjava 1Foto: Danas arhiva

Kompanija Metalfer Steel Mill doo je povodom teksta u Danasu „Ministarstvo popustilo, odobrava nekoliko dozvola za izvoz metala“, poslala našoj redakciji reakciju tvrdeći da smo „u negativnom kontekstu spomenuli ovu kompaniju“.

Oni navode da je relevantan zakon koji reguliše pravila u prometu otpadnim gvožđem Zakon o upravljanju otpadom, a da „otpad nije roba, otpad se zbrinjava“.

„SSP nema nikakve veze sa Zakonom o upravljanju otpadom koji je donesen 2010. po svim pravilima i načelima koja se primenjuju u EU. Drugo, Ministarstvo za zaštitu životne sredine je postupalo potpuno u skladu sa zakonom koji kaže da ukoliko u Srbiji postoje preradni kapaciteti za neku vrstu otpada, onda se za taj otpad izvozne dozvole ne izdaju“, navodi se u reakciji koju potpisuje Branko Zečević, predsednik Metalfer Steel Mill doo.

On kao treće dodaje da je prethodna praksa izdavanja izvoznih dozvola na godišnjem nivou i za nepostojeći otpad bila protivzakonita, ali da se toj praksi stalo u kraj.

„Četvrto, izvoznici otpada, za čiju dobrobit ste tako iskreno zabrinuti, svojim aktivnostima nanose ogromnu štetu privredi Srbije, oštećuju budžet Srbije i zaustavljaju razvoj industrije u Srbiji“, ističe se u odgovoru.

Oni u odgovoru još dodaju da je u 2017. iz Srbije izvezeno 300.000 tona otpadnog gvožđa, da se ogromna većina otpada se iz Srbije izvozi u zemlje koje nisu članice EU, Makedoniju, Albaniju i Tursku. Navode i da se samo manji deo se izvozi u Italiju, Sloveniju i Bugarsku.

„Mi nemamo nikakvog prethodnika niti bilo kakve veze sa Sirmium Steel-om, a većina firmi koje se bave sakupljanjem i preradom otpadnog gvožđa redovno sarađuju sa našom kompanijom i redovno isporučuju otpad koji im se plaća po ugovorenim uslovima i bez ikakvih kašnjenja“, navodi Zečević, predsednik Metalfera.

Podsetimo, list Danas je objavio pre nekoliko dana da svega dve firme, Hestil i Metalfer, imaju mogućnost da otkupljuju metalni otpad. U tekstu smo naveli da Hestil otkupljuje uglavnom prvoklasni otpad, ali ne i čelične strugotine, dok sa Metalferom iz Sremske Mitrovice većina ne želi da sarađuje zbog toga što im je njihov prethodnik Sirmijum stil ostao dužan desetine miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari