Micubiši i Kronospan dostavili ponude za MSK 1Foto: MSK

Na javni poziv za dostavljanje pisama o zainteresovanosti za privatizaciju Metanolsko-sirćetnog kompleksa u Kikindi ponude su dostavili japanska kompanija Micubiši i nemačka kompanija sa sedištem u Lihtenštajnu Kronospan, saznaje Danas.

Od 3. maja kada je ponuđačima istekao rok za dostavljanje ponuda, zaposleni u MSK Kikinda nemaju nikakvu informaciju iz Ministarstva privrede na koji način će se dalje odvijati tenderski postupak i da li će uopšte biti nastavljen.

– Ono na čemu mi insistiramo je da privatizacija MSK bude sprovedena putem tendera jer je to jedini istinski način da sve bude transparentno. U to koliku će država odrediti početnu cenu za kupovinu fabrike i koliko potencijalni ponuđači nude mi ne ulazimo. Osnovna stvar koju želimo je da izbegnemo da preduzeće ode u ruke vlasnika koji nema nameru da nastavi proizvodnju već ga interesuje samo imovina – kaže za naš list Duško Crvenković, glavni poverenik Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“ u Metanolsko-sirćetnom kompleksu.

Naš sagovornik ističe da to što već skoro dva meseca nemaju povratnu informaciju iz Ministarstva privrede šta se dešava sa tenderskim procesom podgreva sumnje među zaposlenima da neko pokušava da „izgura“ Micubiši iz posla, a radnici u toj fabrici jednoglasno ocenjuju da u slučaju privatizacije upravo japanski konglomerat treba da postane novi vlasnik tog preduzeća iz Kikinde.

– Ljudi iz Micubišija su ranije dolazili u našu fabriku i imali su veoma konkretne predloge koji bi unapredili rad MSK. Pod brojem jedan spremni su da investiraju u novi proizvodni program koji bi omogućio da se poboljša naš proizvodni portfolio. To praktično znači da bi naši proizvodi na tržištu vredeli više što bi donelo unosnu i što je najvažnije veću zaradu od one koju sada ostvarujemo. Faktički nova fabrika bi bila podignuta za svega dve godine i investicija bi se vrlo brzo isplatila. Druga stvar koja je nama veoma bitna je da su Japanci spremni da zadrže svih 535 zaposlenih u preduzeću. To se u potpunosti uklapa u način razmišljanja našeg sindikata jer mi kategorično stojimo na stanovištu da tehnoloških viškova u MSK nema – objašnjava Crvenković.

Prema njegovim rečima, zaposleni su veoma skeptični i pesimistični u procenama da li bi u slučaju da Kronospan kupi fabriku ona nastavila sa svojom osnovnom delatnošću. I predstavnici Kronospana su svojevremeno dolazili u fabriku, ali za razliku od Japanaca, oni smatraju da u MSK postoje tehnološki viškovi te da bi broj zaposlenih trebalo smanjiti na 350.

– Naše sumnje su veoma ozbiljne i ne spadaju u domen takozvanih rekla-kazala priča. Naime, naši sindikalni partneri u inostranstvu su nas upozorili da imaju dosta problema sa tom kompanijom jer se zaposleni žale na loše uslove rada i niske zarade, a kažu i da poslovodstvo ne preza od toga da preuzme preduzeće i kada istekne zakonski rok ne nastavi sa proizvodnjom već proda imovinu ili izmeni njegovu delatnost – kažu za Danas u „Nezavisnosti“.

Dodaje se da Kronospan, inače svetski lider u proizvodnji pločastog materijala od drveta, već ima jednu fabriku u Srbiji i to u Paraćinu te da ni tamošnji radnici navodno nisu zadovoljni uslovima rada u preduzeću.

Informacije koje smo dobili od sindikalaca juče smo pokušali da proverimo i u Ministarstvu privrede, ali do zaključenja ovog izdanja nismo dobili odgovore na pitanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari