Mihajlović: Deonica Moravskog koridora od Pojata do Kruševca biće gotova do kraja sledeće godine 1Foto: MGSI

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović obišla je danas radove na izgradnji Moravskog koridora, na deonici Pojate-Kruševac i tom prilikom je istakla da će ova deonica duga 27,8 kilometara biti završena do kraja sledeće godine.

Mihajlovićeva je rekla da ova izazovna vremena izazvana korona virusom traže hrabre i smele ljude koji mogu da rade na ovakvim projektima, a da „naši građevinarci to jesu“.

Takođe, kako je istakla, potrebni su i hrabri i kvalitetni partneri, kao što su američka i britanska ambasada, ali i vredne lokalne samouprave, poput Kruševca.

„Govorimo o najgrandioznijem projektu u Srbiji, jer nije reč samo o auto-putu, već o najmodernijoj digitalnoj saobraćajnici i regulaciji reke, dakle tri projekta u jednom. Ponosna sam na to što radimo i učimo od najboljih i još ponosnija što ćemo do kraja sledeće godine imati završenu ovu deonicu“, rekla je Zorana Mihajlović.

Dodala je da Moravski koridor ne spaja samo Srbiju, već omogućava i da se Srbija poveže sa regionom.

„Nema ničeg važnijeg od dobre infrastrukture i povezivanja regiona, na čemu sve vreme radi i naš predsednik Aleksandar Vučić. Moramo da nastavimo da radimo i moj apel svim građevinskim preduzećima je da zaštitimo radnike, ali da učinimo sve da gradilišta rade, jer to znači opstanak naše ekonomije. Nigde u svetu nije lako, ali uz aktivno radno stanovništvo proći ćemo ovu neminovnu krizu sa najmanje problema“, istakla je ona.

Obilasku radova prisustvovali su i gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović, ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri i zamenica ambasadorke Velike Britanije Rebeka Fabrici.

Američki ambasador Godfri je rekao da je ponosan na saradnju sa potpredsednicom Mihajlović i Ministarstvom i čestitao je svim partnerima na posvećenosti ovom projektu.

„Auto-putevi menjaju Srbiju nabolje i pomoći će joj da ostane bitan faktor u regionu i Evropi. Ovaj koridor važan je za dalji privredni razvoj i značajan je signal investitorima. Važno je i što njime rešavamo i regulaciju reka i zaštitu od poplava. Nastaviću da pratim realizaciju projekta dok ne bude završen. SAD su ponosne na svoje partnerstvo sa Srbijom u njenom privrednom razvoju“, izjavio je Godfri.

Zamenica britanske ambasadorke Rebeka Fabrici podsetila je da ovaj projekat finansira jedna od najstarijih britanskih finansijskih organizacija.

„Ovim projektom želimo da otvorimo put ka budućoj saradnji na velikim i ambicioznim projektima koje Vlada Srbije realizuje i planira. Želimo da produbimo tu saradnju, jer cenimo partnerstvo i saradnju sa Ministarstvom. Želimo da imamo ulogu u razvoju Srbije“, rekla je ona.

Gradonačelnica Kruševca rekla je da je ovaj auto-put višedecenijski san Kruševljana i da je grad odradio preko 2.500 rešenja eksproprijacije, što je omogućilo da radovi počnu po dogovorenoj dinamici.

„Veliki dan za Kruševac i okolinu. Naš grad će napredovati, a regulacijom reke zaštitićemo i poljoprivrednike“, istakla je ona.

Ispred kompanije „Behtel“ obratio se Ozger Inal, zamenik rukovodioca projekta i rukovodilac gradilišta, koji je istakao da je ovaj projekat važan za Srbiju i region i da će dati sve od sebe da ga kvalitetno realizuju.

Šef projekta „Koridori Srbije“ Leonid Vuković dodao je da je to buduća saobraćajna petlja koja će povezivati Kruševac i Moravski koridor, kao i da je deonica od Pojata do Kruševca dugačka 27,8 kilometara, a dužina celog koridora iznosi 112 kilometara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari