Mihajlović naložila vanrednu kontrolu mostova u Srbiji

Ostavite komentar


  1. Konstruktivno rešenje mosta Gazela sa prednapregnutim betonom je najelegantnije, jer kad se opterećuje teretom, on se rasterećuje. Mostovi sa čeličnim rešetkama su najpouzdaniji za velika opterećenja (Pančevački most i sl.). A eto nadvožnjak u Đenovi sa utegama pokazao se kao najranjaviji, prekinuo ga je udar groma.

    1. Prateći vesti, snimke i izjave stručnjaka na stranim TV, nisam siguran da je uzrok pada nadvožnjaka (mosta) dugog oko 4 km u Đenovi udar groma. Prosto to mu dođe kao nemoguće jer udari gromova na ovakvim i sličnim objektima su redovna pojava tokom nevremena i to nije ništa novo. Pre će biti da su starost mosta (madvožnjaka), loše izvedena rekonstrukcija i preveliko opterećenje (više od 100%) u odnosu na projektovano (pre skoro 60 godina). Što se tiče naših mostova za svaku pohvalu je što je ministarstvo preduzelo mere za inspekcijski pregled (nadzor) istih, ali bi bilo dobro i pošteno da nakon obavljenih pregleda ministarstvo sa nama podeli izveštaj o stanju istih. Ali ne fingiranih, ulepšanih i filovanih, nego ono što je zaista utvrđeno i nađeno na licu mesta. To bi onda bila prava stvar kako bi se predupredile ovakve nesreće kao u Italiji. Svakako da bi i svi ostali mostovi, nadvožnjaci, podvožnjaci i sl. kraći od 100 m morali biti podvrgnuti detaljnim i vanrednim kontrolama i pregledima jer je činjenica da su mnogi izgrađeni davno, nije bilo novca za njihovo periodično i redovno održavanje, a da se njihovo opterećenje zbog pojačanog saobraćaja iz dana u dan povećava.

    2. Most GAZELA nije betonska vec celicna konstrukcija, i ugrozen je. Kao i pancevacki, uglavnom zbog nebrige.

  2. Nalozi vanrednu kontrolu u DCV/u,AirSerbiji,tu su moguce vece katastrofe od pstavljenja nestrucnih partijskih kadrova koji dale licence kao na buvljaku.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Minja Miletić, TV novinarka

Svaki novi dan počinjem čitanjem dnevnog lista Danas.