Mihajlović: Pruga Beograd -Zagreb ne pre 2020. 1Foto: rtv.rs

Ukoliko nam Evropska unija (EU) tokom ove godine iz EU fondova odobri novac za projektno-tehničku dokumentaciju, ako se ona radi 2019. godine, nije realno da se pre 2020. godine očekuje rekonstrukcija železničke pruge Beograd-Zagreb, izjavila je danas ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Mihajlović je rekla novinarima da će 5. marta ove godine u Beograd doći hrvatski ministar mora, prometa i infrastukture Oleg Butković i tada će biti potpisan Protokol o rekonstrukciji pruge Beograd-Zagreb, u kome će biti navedeno da će Srbija i Hrvatska zajedno aplicirati kod EU za evropske fondove za rekonstrukciju te pruge.

Ona je rekla da Srbija ima prethodnu studiju izvodljivosti i plan detaljne regulacije.

Mihajlović je rekla da je procena da bi „rekonstrukcija sa srpske strane koštala oko 215 miliona evra, a sa hrvatske nešto više“.

Ona je rekla da će se 5. marta dogovoriti oko aplikacije za evropske fondove, kao i oko toga šta koja od država može da uradi pre te aplikacije.

Mihajlović, koja je otvorila Treću srpsku konferenciju o razvoju nekretnina i infrastrukture „Razvoj budućnosti“, rekla je novinarima da je „stanogradnja jedan od glavnih faktora rasta udela građevinarstva u bruto društvenom proizvodu“.

Ona je navela da je u 2016. i 2017. godini 50 odsto povećana vrednost građevinskih radova, kao i vrednost infrastrukturnih radova.

„Taj trend će se nastaviti. Osnovni razlog je elektronska građevinska dozvola, jeftinije procedure, manji broj procedura, kao i ukidanje parafiskalnih nameta u oblasti građevinarstva“, istakla je Mihajlović i dodala da na teritoriji Srbije danas ima 23.400 gradilišta.

„Za prethodne dve godine sa 4,3 odsto udela građevinarstva u BDP danas smo došli na 6,2 odsto. To je rezultat rasta vrednosti infrastrukturnih projekata i stanogradnje“, rekla je Mihajlović.

Ona je dodala da nas čeka „bum u stanogradnji“, odnosno izgradnja stanova za pripadnike bezbednosti.

„Procene su da ćemo u poslednjem kvartalu ove godine, a naročito 2019. i 2020. godine imati rast od najmanje 1,5 do 2,5 odsto BDP zahvaljujući stanogradnji za pripadnike bezbednosti“, rekla je ona i dodala da ove godine počinje izgradnja 1600 stanova.

Ona je rekla da se procenjuje da će se u naredne dve godine povećati broj zaposlenih u građevinskoj industriji za deset do 15 odsto, kao i da će njihove zarade biti povećane od deset do 15 odsto.

Mihajlović je rekla da je brine da li će naše građevinske kompanije biti u stanju da se udruže i odgovore pozivu da učestvuju u izgradnji 20.000 stanova u narednih nekoliko godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari