Mihajlović: Srbija svakog dana uvozi 15 do 20 odsto električne energije 1Foto: K1/ Printscreen

Ministarska rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da Srbija svakog dana uvozi 15 do 20 odsto električne energije, najavljujući da će Elektroprivreda Srbije vrlo brzo dobiti vršioca dužnosti direktora EPS.

Nikada se nisam mešala u kadrovsku politiku i izbore direktora, rekla je Mihajlović za K1 i poriučila da ni direktor ne može sve sam i da mora da ima ozbiljan tim.

Mihajlović je ponovila da nije advokat kompanije Rio Tinta i da je na tu priču stavljena tačka.

Pisanja medija o kupovini zemljišta Rio Save odnose se na period pre nego je doneta odluka Vlade da zaustavlja ceo projekat i da poništava uredbu o prostornom planu. Rio Tinto jeste vlasnik tih parcela, ali nije mu država u tome pomogla, predočila je ona.

Pregovarali su i svojim novcem kupovali parcele od građana. One su njihovo vlasništvo i to je između meštana i ćerke kompanije Rio Sava. To je urađeno ranije, pre odluke Vlade, i sa tom pričom je završeno, istakla je Mihajlović.

Ona je dodala da ne može da se saglasi sa tim „da ništa u vezi sa litijumom ne treba da radimo i da treba da ukinemo rudarstvo“.

Termoelektrane jesu izvor zagađenja, jer je naša proizvodnja zasnovana na korišćenju najnekvalitetenijeg uglja i to decenijama zagađuje vazduh. Ali, u Beogradu, Valjevu i Novom Pazaru najveći zagađivači vazduha su individualna ložišta, navela je ona.

Ministarstvo daje novac za zamenu kotlova kroz subvencije, kao i Ministarstvo za zaštitu životne sredine, u iznosu od 50 odsto kao i za stolariju. Javite se na javne pozive i pomoći ćemo. Električna vozila su budućnost kao i litijum, a na nama je da li ćemo ga uvoziti, rekla je Mihajlović.

Hoćemo li sve mineralne sirovine da uvozimo, da porušimo sve termoelektrane i da ovde sve bude zeleno? Hajde da otvorimo javnu raspravu. Ne može Savo Manojlović da bude jedini koji će da odlučuje o ekologiji. Neka javna rasprava traje i šest meseci, neka učestvuju institucije i svi građani, zaključila je Mihajlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari