Mihajlović: Zelena tranzicija je model rasta 1Foto: FoNet/Ministarstvo rudarstva i energetike

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da zelena agenda predstavlja novi model rasta, a ne ograničenje, kao i da su strukturne promene neophodne za otvaranje tržišta i omogućavanje energetskog i privrednog razvoja.

„Zelena agenda je jedna potpuno nova zelena, ekološka i energetska revolucija svuda u svetu. Mi smo ove godine krenuli putem zelene tranzicije, a to ne znači nikakvu opstrukciju, niti ograničenje, već je to potpuno novi model rasta. Istovremeno je cilj da imamo dovoljno energije po održivim cenama poštujući sve standarde zaštite životne sredine, jer nema više energetike bez ekologije, to mora da bude zajedno“, rekla je Mihajlović za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Mihajlović je kazala da je Ministarstvo pokrenulo strukturne promene koje su doprinele otvaranju Кlastera 4 u pregovorima za članstvo u Evropskoj uniji.

Navela je da je Ministarstvo donelo nove zakone u oblasti rudarstva i energetike koji su u skladu sa najvišim standardima EU i koji su osnov za nove investicije.

„Spremili smo takođe i investicioni plan sa projektima vrednim više od 17 milijardi evra, a to znači nova radna mesta i nove zelene investicije koje će nam dalje omogućiti privredni rast. Istovremeno, uz izgradnju novih kapaciteta, pokrenuli smo i proces podizanja energetske efikasnosti. To znači da imamo dovoljno energije po održivim cenama, poštujući sve standarde zaštite životne sredine“, dodala je ona.

Ocenila je da više nema energetike bez ekologije, da je potrebno imati zdraviju životnu sredinu, ali i energetsku bezbednost.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.