Mihajlović: Zajednička radna grupa Srbije, Albanije i Makedonije za saradnju u energetskoj krizi i na strateškim projektima 1Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Potredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je danas u Tirani da su ministri iz Severne Makedonije i Albanije prihvatili inicijativu Srbije za formiranje zajedničke radne grupe za saradnju u energetskoj krizi i na strateškim projektima

Ona je rekla da je za energetsku bezbednost regiona u uslovima krize potrebna solidarnost, povezivanje i zajednički rad na strateškim projektima.

„Svi mi u regionu smo pod velikim pritiskom da obezbedimo da svega bude dovoljno za zimu, ali je važno da pored rešavanja aktuelnih problema u snabdevanju razgovaramo i o strateškim projektima i potencijalnim zajedničkim investicijama, koje će ceo region učiniti energetski stabilnijim. Treba da radimo na oba ova koloseka istovremeno. Svi imamo određene komparativne prednosti, određene nedostatke, i potrebu da obezbedimo dugoročnu energetsku stabilnost. Naš predlog je bio da formiramo jednu zajedničku radnu grupu Srbije, Severne Makedonije i Albanije koja će se baviti rešavanjem problema ove zime nego i potencijalnom saradnjom i na velikim strateškim projektima i drago mi je da su ostali ministri ovaj predlog prihvatili“, rekla je Mihajlović, koja je govorila na panelu o energetskoj bezbednosti na sastanku Grupe za ublažavanje krize u okviru inicijative Otvoreni Balkan u Tirani.

Ona je navela da nema nijednog razloga da ne razgovaramo ne samo o povezivanju tržišta nego i o zajedničkom balansiranju, koje je potrebno u svim državama regiona.

„Albanija je dosta zavisna od OIE i onog trenutka kad postoji problem sa OIE potrebno je da ima baznu energiju, a to pitanje je važno i za Srbiju i za Severnu Makedoniju“, rekla je Mihajlović.

„Očekujem da od sledeće nedelje počnemo da radimo u okviru radne grupe i da predsednicima, odnosno premijerima naših zemalja predstavimo predloge za zajedničke investicije, bilo da je reč o solarnim elektranama, vetroelektranama, zajedničkom balansiranju, povezivanju tržišta, gasnim interkonekcijama, ili možda čak i podzemnim skladištima gasa.

Ona je naglasila da nije dovoljno da samo jedna zemlja bude energetski bezbedna, već je potrebno da pomažemo jedni druge, da budemo solidarni jer niko ne zna tačno kakva će biti situacija na zimu.

„Srbija je donela nove zakone u oblasti energetike, većinu podzakonskih akata, pri kraju je izrade strateških dokumenata i ima novi plan investicija. U toku je izgradnja gasne interkonekcije sa Bugarskom koja će omogućiti diverzifikaciju izvora snabdevanja i planiramo da se povežemo i sa drugim susedima, pre svih sa Severnom Makedonijom i Rumunijom. Takođe smo zainteresovani za mogućnosti bolje saradnje i povezivanja i s Albanijom, kad je reč o planiranom LNG terminalu, kao i za bolje povezivanje u regionu kad je reč o visokonaponskoj mreži. Sve ove interkonekcije omogućiće veću energetsku stabilnost ne samo za Srbiju, već i za region“, rekla je Mihajlović.

Na panelu na kojem su učestvovali resorni ministri iz Albanije, Srbije i Severne Makedonije razgovarano je o trenutnoj situaciji u energetskim sektora u sve tri zemlje, i mogućnostima da kroz bližu saradnju i korišćenje komparativnih prednosti svake zemlje doprinesu većoj energetskoj stabilnosti regiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.