Inspekcija Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture obustavila je radove na probijanju tunela kod Dimitrovgrada dok izvođač radova ne obezbedi gradilište u skladu sa zakonom. Razlog za tu odluku je incident koji se na toj deonici Koridora 10 dogodio pre nekoliko dana, kada je prilikom površinskog miniranja tunela izvesna količina kamenja zasula obližnje naselje, povredivši jednu devojku i nanoseći materijalnu štetu.


Iz firme Koridori Srbije, kažu da je do incidenta došlo usled „neočekivane nekoherentnosti stenske mase“.

– Tom prilikom je oštećeno 35-40 kuća i šest automobila, a povređena je jedna osoba, koja je istog dana pregledana u zdravstvenoj ustanovi, gde je utvrđeno da je van životne opasnosti, te je puštena kući. Stvarnu procenu štete daće komisija koju čini predstavnik lokalne samouprave, predstavnik izvođača radova i predstavnik osiguravajuće kuće, a materijalna šteta biće pokrivena osiguranjem – navode u Koridorima Srbije.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je istog dana na lokaciju poslalo republičkog građevinskog inspektora da utvrdi činjenično stanje.

– Nalaz inspektora republičke građevinske inspekcije je da je prilikom miniranja došlo do propusta u radu, a protiv izvođača radova biće podneta prijava za privredni prestup – kažu u Ministarstvu.

Prema njihovim rečima, republički inspektor je ustanovio da je i ranije bilo slučajeva da se miniranje ne najavi, da nema zvučnih signala i drugih mera koje moraju da prethode takvim radovima.

– Iz tog razloga, Ministarstvo ne samo da će pojačati inspekcijski nadzor i kontrolu nego ćemo i sankcionisati kako inspektore tako i nadzor koji ne obavlja svoj posao – najavljuju iz Ministarstva.

Izvođač građevinskih radova na spornom gradilištu je grčka kompanija Terna, a ona je poslove miniranja poverila firmi Nova explo iz Kragujevca, dok je nadzorni organ španska kompanija Eptisa, u okviru koje je angažovano lice koje kontroliše sprovođenje mera bezbednosti i zaštite na radu.

Goran Rodić, potpredsednik Građevinsko-industrijske komore Srbije smatra da do ovakvih incidenata dolazi, jer se prilikom odabira firmi država vodi isključivo kriterijumom najniže cene, bez ikakve provere o kakvim kompanijama se radi.

– Ne može svako da se bavi ovakvom vrstom posla. Miniranju moraju da prethode geomehanička ispitivanja zemljišta, pa se u skladu sa vrstom zemljišta određuje količina eksploziva. U ovom slučaju je očigledno da su u žurbi stavili više eksploziva nego što je potrebno i to je dokaz da onaj ko je to radio nije stručan. To može da bude jako opasno – kaže Rodić.

Prema njegovim rečima, zbog ovakvog pristupa države u delegiranju građevinskih poslova i dolazi do probijanja rokova, nekvalitetno obavljenog posla i incidenata sličnih ovom.

Posle medijskih napisa o ovom incidentu, oglasila se juče i kompanija Terna. U saopštenju navode da je „izvođač radova preduzeo sve potrebne radnje kako bi identifikovao uzrok ovog neočekivanog incidenta i sprečio slične nesrećne događaje u budućnosti tokom radova na miniranju, koji se već izvode duži vremenski period sa dužnom pažnjom ovlašćenog srpskog podizvođača i pod stalnim nadzorom ovlašćenog i iskusnog osoblja“.

Terna: Saniramo štetu

U saopštenju grčke firme povodom incidenta na gradilištu navodi se i da su „štete na susednim objektima minimalne i sa minimalnim oštećenjima crepa na krovovima 23 kuće i četiri automobila“ kao i da „tom prilikom nije bilo polomljenih prozora“. Dodaje se i da se „žena koja je zadobila lakše povrede, dobro se oseća ali je zadržana u bolnici u Pirotu na posmatranju iz mera predostrožnosti“. Uz to, štete na većini oštećenih objekata su već sanirane a u toku je i popravka oštećenih automobila, navodi se u saopštenju Terne i dodaje da kompanija „žali zbog neočekivanog i nemilog događaja“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari