Ministarka energetike sa grčkim investitorima o ulaganjima u OIE 1Foto: MRE/ Đorđe Krstić

Ministarka rudarstva i energetike, Dubravka Đedović Handanović razgovarala je danas sa predsednikom grčke Kopeluzos grupe (Copelouzos), Dimitrisom Kopeluzosom, o saradnji u oblasti obnovljivih izvora energije, kao i snabdevanju prirodnim gasom, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Glavna tema sastanka bilo je upoznavanje sa projektom elektroenergetske interkonekcije Egipat-Grčka (GREGY), koji ima za cilj povezivanje ove dve zemlje podmorskim kablom dužine 950 km, koji će omogućiti proizvodnju i prenos zelene energije do zemalja EU.

„Srbija je prihvatila viziju EU u oblasti energetike i klime, a našim strateškim dokumentima odredili smo naš put u energetskoj tranziciji, koji treba da obezbedi ravnotežu između interesa za energetskom sigurnošću i nezavisnošću i za smanjenje emisije štetnih gasova, kroz povećanje učešća obnovljivih izvora energije u energetskom miksu. Naš cilj je da do 2030. godine imamo 45 odsto učešća OIE u proizvodnje električne energije, što podrazumeva značajne investicije u nove proizvodne kapacitete. Takođe, imajući u vidu centralni položaj Srbije i poziciju tranzitne zemlje, aktivno radimo na povezivanju sa susedima i u oblasti snabdevanja prirodnim gasom i u prenosu električne energije, i sa pažnjom pratimo sve projekte koji imaju za cilj povećanje energetske sigurnosti i diversifikaciju snabdevanja u Jugoistočnoj Evropi“, rekla je Đedović Handanović.

Poseta predsednika Kopeluzos grupe usledila je nakon nedavno održanog Srpsko-grčkog poslovnog foruma, kojem su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Vlade Grčke Kirijakos Micotakis, na kojem je iskazana obostrana zainteresovanost za dalje unapređenje ekonomskih odnosa dve države.

Kopeluzos je rekao da projekat GREGY predviđa ukupno 9,5GW vetroelektrana i solarnih elektrana na teritoriji Egipta i podmorskog kabla od 3.000 megavata koji će omogućiti prenos proizvedene zelene energije iz Egipta u Grčku, i dalje do drugih evropskih zemalja.

Na sastanku kojem je prisustvovao i direktor grčke kompanije „Gastrejd“ (Gastrade) Kostis Sifnaios, razgovarano je i o planovima Srbije za diversifikaciju snabdevanja prirodnim gasom, koje uključuje i korišćenje terminala za tečni prirodni gas (LNG) u Aleksanropolisu, koji bi na proleće trebalo da postane operativan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari