Ministarstvo prosvete podržalo "jučerašnju odluku" Ministarstva rudarstva za izuzeće škola iz plana uštede struje 1foto FoNet/Beoinfo

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije pozdravio je danas odluku Ministarstva rudarstva i energetike da škole i predškolske ustanove budu izuzete iz plana uštede energije.

„Smatramo da je ova odluka u interesu dece i učenika i nesmetanog odvijanja nastave u optimalnim i zakonom propisanim uslovima“, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete.

To ministarstvo uputilo je ranije školama, na inicijativu i zahtev Ministarstva rudarstva i energetike, dopis koji se odnosi na plan ušteda, preporuke i mere za uštedu energije.

„S obzirom na jučerašnju informaciju o izuzeću, interresorno ćemo se konsultovati o daljem informisanju ustanova iz nadležnosti Ministarstva“, navelo je Ministarstvo prosvete.

Podsetimo, Danas je pre dva dana objavio informaciju o tome da je Ministarstvo prosvete, reagujući po instrukcijama Ministarstva energetike od vrtića i škola zatražilo da naprave plan ušteda energije tokom zimskog perioda, što je rezultovalo time da su pojedine predškolske ustanove odlučile da ograniče temperaturu na 20 stepeni Celzijusa, što je ispod propisane vrednosti za boravak dece mlađe od dve godine.

Nakon što je Danas objavio ovu vest, Ministarstvo energetike se ogradilo tvrdnjom da su od ušteda od početka bile izuzete škole i vrtići, čime je odgovornost za ovaj propust prebačena na Ministarstvo prosvete, koje, međutim, u današnjem saopštenju tvrdi da je informaciju o izuzeću dobilo tek juče.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari