Kompanija Delta holding sinoć je potvrdila da je uplatila 2,63 milijarde dinara poreza na kapitalnu dobit po osnovu prodaje Maksija belgijskom lancu Delez. Poslednji rok za uplatu poreza istekao je juče, a pošto je poresku prijavu moguće podneti i poštom u Poreskoj upravi juče u toku dana nisu mogli da kažu da li je Delta porez platila ili nije.


Poštom upućene prijave sa jučerašnjim datumom smatraju se regularno podnetim prijavama za obračun poreza, rečeno je Danasu u Poreskoj upravi, a sedam dana se smatra optimalnim rokom da ih Pošta uruči nadležnim filijalama Poreske uprave, tako da za zvanično saopštenje o poreskoj prijavi za koju je javnost toliko zainteresovana biti ima vremena do sledećeg ponedeljka. Medjutim, saopštenje iz Delte, predupredilo je neizvesnost u javnosti.

„Kompanija Delta holding izmirila je poreske obaveze po osnovu prodaje kompanije Delta maksi u skladu sa važećim zakonskim propisima republike Srbije. Po ovom osnovu, kompanija Delta Kapital, na koju je prenet udeo u privrednom društvu Delta maksi, uplatila je juče u budžet republike Srbije porez na kapitalnu dobit u iznosu od 2,63 milijarde dinara“, izjavila je potpredsednica za korporativne komunikacije Delte Jelena Krstović.

Miroslav Mišković po važećim zakonima i Ugovoru o izbegavanju dvostrukog oporezivanja koji je potpisan između Srbije i Kipra 1986. godine nije bio obveznik poreza na kapitalnu dobit jer je stopostotni vlasnik Delta maksija bila firma Hemslejd trejding limitid iz Nikozije, za koju Delta holding nikada nije sporio da je u vlasništvu Miškovića. Ima ih koji smatraju da je to učinio pod političkim i javnim pritiskom, ali u Poreskoj upravi to nazivaju „patriotskim činom“; tek Mišković je 18. juna 2011. godine izvršio preregistraciju svoje firme i u Beogradu osnovao Delta capital d.o.o. u kome nenovčani deo osnivačkog kapitala čini 250,96 miliona evra u pravima svojine na 82,2 odsto udela u Društvu za trgovinu i zastupanje Delta maksi iz Beograda. U registrima Agencije za privredne registre se može pročitati da je delatnost ove firme upravljanje ekonomskim subjektom. Jedini vlasnik Delta capital d.o.o. je opet kiparska firma Astatine Holdings Limited.

Kako su za prošli vikend objavili mediji pozivajući se na izvor u Delti, Mišković se spremao da plati porez na razliku između 505 miliona evra, koliko mu iz kupoprodajne cene sleduje po osnovu vlasništva nad 82,20 odsto Maksija, pošto se prethodno odbiju plaćeni dugovi bankama i dobavljačima od 315 miliona evra.

Kako konačna suma koja je njemu pripala iznosi 505 miliona evra, od nje se oduzima iznos od oko 250 miliona evra koliko je iznosio nenovčani kapital pri osnivanju Delta capital d.o.o. Na preostalu sumu od oko 255 miliona evra obračunava se porez od 10 odsto, odnosno oko 25 miliona evra državi, što potpuno odgovara cifri koju je u jučerašnjem saopštenju navela Delta.

Sad ostaje pitanje kome je pripadalo preostalih 18 odsto Maksija za koje Mišković, prema osnivačkom aktu Delta capital d.o.o, ne snosi poresku odgovornost. I da li se, takođe, radi o nekom patrioti.

S tim u vezi treba podsetiti da je sredinom 2010. godine advokat Branka Forcana, muža Milke Forcan, bivše potpredsednice Delta holdinga, podneo Agenciji za privredne registre rešenje suda iz Nikozije (Kipar) kojim se stavlja privremena zabrana raspolaganja imovinom i kapitalom Maksija, jer prava Branka Forcana na devet odsto kapitala tog trgovinskog lanca nisu realizovana. Forcan se pozivao na dokument star više od 10 godina, koji njegovo vlasništvo potvrđuje, ali dotad nikada nije pokušao da ga u Agenciji za privredne registre ili negde drugde ozvaniči. Ukoliko je dokument verodostojan, Forcan je po našim propisima napravio prekršaj, jer vlasništvo nije registrovao u petnaestodnevnom roku, ali time nije i okrnjio svoja pretpostavljena vlasnička prava. Agencija je odbila da stavi zabranu koju je naložio sud iz Nikozije, tražeći potvrdu nadležnog domaćeg suda. U međuvremenu je do prodaje Delta maksija ipak došlo, a advokat Forcanovih, Aleksandar Lojpur je ovoj novinarki svojevremeno demantovao glasine da su Forcanovi isplaćeni, mada je potvrdio da je sud u Nikoziji skinuo zabranu raspolaganja Maksijem, jer navodno više nije postojala opasnost da prava njegovog klijenta budu ugrožena. Može se dakle izvući i zaključak da su ta prava zaštićena.

Promene

Kiparska firma Hemslejd trejding limitid bila je stopostotni vlasnik svih firmi u Delta holdingu, osim Delta stara, u kome je posedovala 60 odsto udela, dok je 40 odsto pripadalo, u američkoj državici Delaver, registrovanoj firmi From Communication LLC, za koju se tvrdilo da je vlasništvo Milke Forcan. Firma Delta star bila je i danas je vlasnik oko 77 odsto Trgovinskog preduzeća Jugohemija ad, ali u Centralnom registru na taj udeo postoji upisana zaloga prvog reda, a ni vlasnici Delta stara nisu više oni koji su bili u trenutku izbijanja spora između Miškovića i porodice Forcan. U Agenciji za privredne registre je kao 100 postotni vlasnik Delta stara, 6. marta ove godine, dakle pre otprilike sedam dana, umesto firme Hemslejd trejding limitid, kao potpuni vlasnik upisana takođe kiparska firma Avenel trejding limitid, koja se ne nalazi na istoj adresi na kojoj se nalazi Hemslejd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari