MMF: Rat u Gazi i blokada Sueckog kanala pretnje za svetsku ekonomiju 1EPA-EFE/STRINGER

Direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva danas je upozorila da svetsku privredu ugrožavaju rat Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze i napadi pobunjenika Huti na brodove kod Jemena koji štete prometu kroz Suecki kanal.

Prema direktorki MMF, rat u Pojasu Gaze je naštetio privredi na Bliskom istoku i u Severnoj Africi.

„Najviše strahujem zbog trajanja tog sukoba, jer ako se nastavi postoji rizik većeg prelivanja“, rekla je ona na Svetskom samitu vlada 2024 u Dubaiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Konferencija UN za trgovinu i razvoj (Unctad) je krajem januara upozorila da je obim teretnog saobraćaja kroz Suecki kanal opao za više od 40 odsto u prethodna dva meseca.

Ukoliko se prošire neprijateljstva, to bi „moglo da bude problematičnije za ceo svet“, rekla je Georgijeva.

Dok traje rat Hamasa i Izraela u Pojasu Gaze rastu strahovanja od regionalne eskalacije tog sukoba Izraela kojeg podržavaju SAD i grupa bliskih Iranu koje u Libiji, Siriji, Iraku i Jemenu.

Predsednik Svetske banke Adžej Banga je rekao da su ratovi u Gazi i Ukrajini i napadi u Crvenom moru među najvećim izazovima o kojima treba misliti kada se govori o svetskim ekonomskim prognozama.

„Kada dodate te promenljive na to što se već pokazuje da će verovatno biti najniža stopa rasta u poslednjih 55 godina, to mora pažljivo da se prati“, rekao je šef svetske Banke na sastanku u Dubaiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari