Momirović: Za dve godine 7.000 jeftinih stanova 1Foto: BETAPHOTO/ MINISTARSTVO GRADJEVINARSTVA, SAOBRACAJA I INFRASTRUKTURE Dusan Atlagic

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović najavio je da će za dve godine u Srbiji da bude završeno ukupno oko 7.000 jeftinih stanova za pripadnike snaga bezbednosti, odnosno Vojske  Srbije, MUP, VBA i BIA u okviru prve faze tog projekta.

– Prioritet je da završimo prvu fazu u naredne dve godine i ako sve bude završeno kako bismo želeli, mi planiramo da broj stanova dupliramo u drugoj fazi, rekao je Momirović prilikom današnje posete gradilištu u kragujevačkom naselju Denino brdo, na kojem se trenutno gradi oko 270 stanova za pripadnike snaga bezbednosti.

Ministar  je prethodno sa gradonačelnicima Kragujevca, Kraljeva i Niša, u zgradi kragujevačke gradske uprave, razgovarao o izgradnji stanova za službe bezbednosti u tim gradovima.

U Kragujevcu će, prema Momirovićevim rečima, u prvoj fazi biti završeno 270 stanova, dok je u tom  gradu za pripadnike snaga bezbednosti predviđena izgradnja 970 stanova.

– Veliki broj radnika iz Kragujevca i okoline je angažovan na tom projektu koji trenutno pokreće ekonomiju grada, rekao je Momirović, uz napomenu da se trenutno u Srbiji realizuje veliki obim investicija u oblasti infrastrukture i da je izgradnja stanova jedan od projekata.

Radovi se dobro izvode, međutim, mi to u narednom periodu moramo da dodatno da ubrzamo, poručio je Momirović dodajući da postoje određena kašnjena, koja su delimično opravdana zbog situacije sa korona virusom, ali ima i određenih propusta koji ubuduće, smatra ministar,  ne bi smeli da ugrožavaju realizaciju projekta.

– Ako budemo i minimalno kasnili u narednom periodu, bićemo u problemu, kazao  je Momirović i konstatovao da svi treba da odrade svoj deo posla, gradovi, opštine, kao i preduzeća u njegovom resoru.

U pojedinim gradovima radovi na projektu izgradnje stanova za pripadnike službi bezbednosti, upozorio je juče Momirović,  ozbiljno kasne i obično je problem u lokalnim samoupravama zbog neblagovremenih urbanističkih planova i projekata.

– Negde imamo problema sa razminiravanjem terena (u Kragujevcu – prim. Z.R.), drugde sa infrastrukturom i slično. Moramo to da rešimo i zato sam danas održao sastanak u Kragujevcu , a imaćemo ponovo sastanak sutra (utorak) u Beogradu,  i uveren sam da ćemo te probleme rešiti, rekao je Momirović

Istakao je, pritom, da je juče sa gradonačelnikom Kragujevca Nikolom Dašićem  razgovarao i o izgradnji severne obilaznice (oko šumadijske prestonice) i da je taj projekat ušao u budžet Srbije, tako da se očekuje da uskoro počne njegova realizacija.

Gradonačelnik Dašić kazao je da će na Deninom brdu, u okviru projekta vezanog za gradnju jeftinih stanova, da bude izgrađeno i oko jedanaest kilometara kanalizacije i  2,5  kilometara saobraćajnica.,

– Stanovi se grade u devet lamela. Prva lamela se privodi kraju, tačan datum useljenja u prve stanove  trenutno se ne zna, ali bi prateća infrastruktura koja je preduslov za useljenjetrebalo da bude završena početkom naredne godine, poručio je Dašić.

Vršilac dužnost direktora Građevinske direkcije Srbije Mirko Petrović je rekao da je vrednost projekta u Kragujevcu oko 35 miliona evra, plus radovi na infrastrukturi koje obezbeđuju Republike i lokalne samouprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari