N1: Propali pregovori radnika Fijata i Vlade, od sutra blokade 1EPA/Pancic Nemanja

Propali su pregovori između radnika fabrike Fijat, Stelantisa i Vlade Srbije, javlja dopisnik N1 iz Kragujevca.

Od sutra se očekuju blokade koje su radnici prethodno najavljivali, javlja N1.

Predsednik sinikata Nezavisnost u Fijatu Igor Anđić, izjavio je za Euronews da su pregovori radnika i Vlade Srbije propali i da danas neće biti održan sastanak koji je bio najavljen za 11 časova. On je rekao da će jedan od zahteva biti da Stelantis vrati subvencije koje je dobio od države

„Sastanak danas u Vladi Srbije je trebalo da bude, ali zbog toga što neće da dođu u sukob sa Stelantisom, iz Vlade odbijaju da iznesu visinu optremine. Dogovor je bio da nam danas kažu kolika je ponuda, da bismo mogli radnicima da je iznesemo. Svima su dali i Fijatu i Stelantisa, neka daju i nama. Od naših para kao poreskih obveznika su dali Fijatu, a nas sad teraju iz Srbije“, rekao je Anđić.

On je rekao da od sutra kreću u blokade.

„Večeras ćemo da definišemo stav o tome. Jedan od zahteva će biti da Stelantis vrati novac državi koji je uzeo na konto nas“, naveo je Anđić.

Radnici Fijata i Radna grupa Vlade Srbije nisu juče uspeli da postignu konkretan dogovor o sudbini zaposlenih u kragujevačkoj kompaniji. Predstavnici radnika su posle sastanka koji je trajao tri sata rekli da su izložili svoje zahteve Radnoj grupi i da im je rečeno da će ti zahtevi biti predstavljeni premijerki Ani Brnabić, a da će danas do 11 sati dobiti obaveštenje o tome da li će oni biti usvojeni. Njihovi zahtevi se odnose na otpremnine i položaj radnika koji su odlučili da odu da rade u inostranstvo.

„Na današnjem sastanku radne grupe koja traži rešenje za radnike kragujevačke fabrike Fijat Krajsler automobili (FCA) razgovaraće se isključivo o otpremninama i regulisanju rada u drugim firmama za radnike koji su višak, rekao je juče pred odlazak na novu rundu pregovora u Vladi Srbije predstavnik radnika Đorđe Milojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari