N1: Telekom ostaje u izveštaju Evropskog parlamenta 1foto EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Telekom Srbija će, ipak, biti spomenut u izveštaju o napretku Srbije, saznaje N1 od izvora iz Evropskog parlamenta.

U kompromisnom tekstu amandmana, Brisel, između ostalog, izražava zabrinutost zbog moguće državne finansijske pomoći Telekomu, što toj kompaniji daje nepoštene tržišne prednosti u odnosu na konkurenciju i doprinosi slabljenju nezavisnih medija. Poznavaoci prilika poručuju da u svemu zabrinjava to što se Evropski parlament tek sada setio da stvari sagleda na pravi način, iako se na to upozorava godinama.

Biće označen kao kompanija za koju postoji sumnja da zloupotrebljava svoj dominatan položaj na tržištu, kao i da vladajuća stranka koristi Telekom da bi povećala svoj uticaj na medije u Srbiji.

„Činjenica je da Evropski parlament tek sada konstatuje nešto što je bilo u potpunosti očigledno, što se proteže već nekoliko godina unazad, a to je zloupotreba dominantnog položaja koji ima Telekom i to je aminovanje tog i takvog položaja od strane aktuelne vlasti i to je konačno jedan problem na tržištu Srbije, gde Srbija sve manje postaje u ovom domenu tržišna privreda“, smatra profesor Tehnološko-metalurškog fakulteta Petar Đukić.

U kompromisnom tekstu – Evropski parlament između ostalog izražava zabrinutost i zbog moguće državne finansijske pomoći Telekomu, što toj kompaniji daje, kako se konstatuje, nepoštenu tržišnu prednost u odnosu na konkurenciju. Zato Evropski parlament traži od Evropske komisije da obrati pažnju na kredit od 70 miliona evra od Evropske investicione banke, imajući u vidu navode o zloupotrebi dominantnog tržišnog položaja.

„Naravno da je to stvar za različite druge institucije da ustanove da li se ovde radi o nezakonitoj državnoj pomoći, svakako izgleda da jeste tako, zato što EP nikako ne bi napisao tekst koji bi bio bez osnova i koji bi prjudicirao neke stvari, izgleda da se ovde radi o stvarno ozbiljnim sumnjama i dokazima koje EP zapravo i ima“, kaže profesor medija u Ljubljani Marko Milosavljević.

„U pitanju je neadekvatno, nezakonito postupanje ove kompanije, koje u mnogome košta naše građane i našu državu i naš ekonomski privredni sistem“, dodao je profesor Đukić.

O Telekomu su u parlamentu govorili opozicioni poslanici. Ministra spoljnih poslova Ivicu Dačića pitaju šta zna o sastancima predstavnika Telekoma s poslanicima Evropskog parlamenta.

„A vezano za izveštaj Evropskog parlamenta o napretku Srbije ka članstvu u EU, koliko je ovakvih sastanaka održano, a u kojima su učestvovali predstavnici Telekoma Srbija ili oni koje su oni platili da lobiraju za njih, ko su bili učesnici sastanka i šta su zaključci ovih sastanka, koju ulogu u organizaciji je imala ambasadorka, odnosno šefica misije Srbije pri Evropskoj uniji Ana Hrustanović“, upitao je poslanik Zeleno-levog kluba Robret Kozma.

Glasanje odbora za spoljne poslove EP o amandmanima biće 26. aprila u Briselu, dok će se o Izveštaju o napretku Srbije u celini raspravljati na plenarnoj sednici u maju. Kada je reč o kompromisnom tekstu, N1 saznaje da nije ostalo spominjanje Telekoma u amandmanu u kome su pobrojane afere poput Jovanjice, Savamale, Krušika.

Takođe, Telekom se ne spominje u delu o ruskom uticaju u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari