Na evidenciji nezaposlenih u Kragujevcu 1.085 bivših Fijatovih radnika 1Foto: FoNet/Dragan Antonić

Na evidenciju kragujevačke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje do sada se prijavilo 1.085 Fijatovih radnika koje je kompanija proglasila za tehnološki višak i isplatila im otpremnine.

Kako je Beti rečeno, od tog broja prijavljenih, 971 njih je u Kragujevcu.

Za Fijatove radnike kojima je radni odnos prestao u julu, NSZ je za taj mesec isplatila novčana naknadu 22. avgusta, dok će onima koji su fabriku napustili u avgustu novčana naknada početi da se isplaćuje u septembru.

Bivši Fijatovi radnici koji imaju staž osiguranja od jedne do pet godina imaju pravo na novčanu naknadu tri meseca, odnosno šest meseci za radni staž od pet do 15 godina.

Pravo na novčanu naknada u trajanju od devet meseci imaju nezaposleni sa stažom osiguranja od 15 do 25 godina ili 12 meseci, ako imaju staž osiguranja duži od 25 godina.

Iz NSZ u Kragujevcu kažu da izuzetno, novčana naknada pripada nezaposlenom u trajanju od 24 meseca, ukoliko mu do ispunjavanja prvog uslova za odlazak penziju nedostaje do dve godine.

„Bivši radnici FCA će u skladu sa individualnim planom zapošljavanja biti uključivani u programe i mere aktivne politike zapošljavanja“, rekla je Beti načelnica u filijali NSZ u Kragujevcu Jelena Zornić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari