Na posao čeka više od 9.560 lica 1Foto: skreenshot

U Braničevskom okrugu i gradu Požarevcu nezaposlenost beleži tendenciju blagog pada.

 Inače, prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, od sedam miliona stanovnika oko 700.000 ljudi u Srbiji je nezaposleno. U Braničevskom okrugu na posao čeka 9.562 lica, 432 manje nego u istom periodu prošle godine.

Sonja Mirić, direktorka filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Požarevcu je izjavila da, pored svojih redovnih programa, NSZ u saradnji sa lokalnim samoupravama, na osnovu nacionalne strategije, i nacionalnog i lokalnog plana, pravi strategiju zapošljavanja u Braničevskom okrugu. Ona dodaje da za mere zapošljavanja, koje se sufinansiraju, NSZ učestvuje određenim sredstvima, u zavisnosti od razvijenosti opštine, a kao primer navodi javne radove, za koje je Grad Požarevac izdvojio oko pet miliona dinara, a NSZ filijala oko 2.160.000 dinara. Primetno je veće interesovanje građana za programe samozapošljavanja i to najviše u oblasti proizvodnih delatnosti, odnosno u oblasti prerađivačke industrije, zanatskih programa i različitih usluga.

– Ove godine se samozapošljavanje ne sufinansira, već NSZ daje tehničku podršku. Konkurs je za ovu godinu uspešno završen. Zaključeno je 44 ugovora za samozapošljavanje, a odustalo je četiri lica. Dva ugovora su potpisana sa licima romske nacionalnosti, a kad su u pitanju osobe sa invaliditetom, jedan ugovor je zaključen i doneta je odluka da još jedno lice uđe u program samozapošljavanja. Naša obaveza praćenja tih privatnih poslova traje godinu dana. NSZ ima niz mera i tehničke i materijalne podrške licima koja žele da pokrenu sopstveni posao – od informativnih razgovora, preko dvodnevne obuke, informacija o drugim grantovima, do same subvencije u vidu finansijskih sredstava za pokretanje sopstvenog biznisa, objasnila je Sonja Mirić.

Čak 3.588 nezaposlenih sa osnovnom školom
U Braničevskom okrugu se na evidenciji NSZ nalazi se 9.562 nezaposlena lica, a u poređenju sa istim periodom prošle godine, došlo do smanjenja tog broja za 4,3 odsto. Od ukupnog broja nezaposlenih, njih 5.022 su žene. Imajući u vidu stepen stručne spreme, čak 3.588 nezaposlenih lica ima samo osnovnu školu, drugi stepen SS – 343 lica, treći stepen – 2.083, četvrti 2.422, dok 1.126 lica ima više ili visoko obrazovanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari