Na potezu tužilaštvo 1

Gradskom zavodu za veštačenje Poverenik za informacije od javnog značaja izrekao je kaznu od 180.000 dinara.

Razlog je taj jer Danasu nije dostavio podatke o predmetima koje je vodila sudska veštakinja Mirjana Labović, s obzirom da postoji sumnja u verodostojnost njene diplome o završenom Ekonomskom fakultetu u Prištini. 

Istovremeno, dostavljen je i novi rok od dva dana da se tražena informacija dostavi.

To je već druga kazna u ovom predmetu zbog nepoštovanja rešenja Poverenika, koji je još 21. jula utvrdio da je reč o informaciji na koju javnost ima pravo. Ipak, na tražene podatke naš list će još sačekati, sudeći po izjavi koju nam je dao direktor GZV-a Dejan Furjanović. On je rekao da se ta institucija, nakon što je Upravni sud odbio još početkom prošlog meseca njihovu tužbu protiv rešenja Poverenika, sada obratila Republičkom javnom tužilaštvu, koje takođe ima pravo da pokrene sudski spor. Naime, Furjanović smatra da je Rešenjem povređen zakon i da je naš list tražio a Poverenik naložio davanje podataka čijim bi objavljivanjem bila ugrožena privatnost Labovićeve.

a pitanje da li je procedura u koju je ušao GZV zakonita, s obzirom na to da protiv rešenja Poverenika nije dozvoljena žalba, Furjanović kaže da „rešenje jeste konačno i izvršno, ali nije pravosnažno“, odnosno da bi moglo proći još oko 60 dana do odluke Republičkog javnog tužilaštva.

Podsetimo, stranka u jednom postupku u kome je Labovićeva veštačila, Dejan Dragojlović, došao je do kopije njene diplome o završenom Ekonomskom fakultetu, koju je, kako je navedeno, izdao „Univerzitet Kosova u Prištini“, iako se ta visokoškolska ustanova nikada tako nije zvala. Na obrascu su pogrešno navedena i imena rektora i dekana Ekonomskog fakulteta iz perioda u kome je ona izdata, što jeste pobudilo sumnju da je taj dokument krivotvoren.

Međutim, nijedna od institucija koje su nadležne u ovom slučaju, nije reagovala. GZV nije smatrao da je potrebno proveriti obrazovanje zaposlene, makar zbog poslovnog ugleda. Ministarstvo pravde, koje izdaje licence veštacima, smatra da nije nadležno za utvrđivanje falsifikata, ali ne dostavlja predmet nadležnom Tužilaštvu, koje bi eventualno moglo da otvori istragu, „jer to tako ne funkcioniše“. Dokumentaciju koja dovodi u sumnju validnost diplome Labovićeve dostavljaju sudiji Trećeg osnovnog suda Milanu Grkiniću, pred kojim se vodi predmet Dragojlovića i tretiraju ga kao pritužbu na rad veštaka. Sud je tu pritužbu odbacio, a u obrazloženju se, između ostalog, navodi da sumnja u verodostojnost diplome „nije zakonski osnov za izuzeće veštaka, shodno odredbama člana 37 ZKP-a, jer takav osnov nije naveden u članu koji govori o razlozima za izuzeće“.

U međuvremenu, Dragojlović je zajedno sa dokumentacijom podneo krivičnu prijavu Republičkom javnom tužilaštvu. Nešto pre toga, na osnovu natpisa u medijima, Agencija za borbu protiv korupcije je takođe tužilaštvu, prosledila taj predmet sa nalog da se po njemu postupi, i on je prosleđen, prema saznanjima Danasa, Prvom osnovnom javnom tužilaštvu. U kojoj se fazi sada nalaze, da li je otvorena istraga ili su prijave odbačene, nismo mogli da saznamo jer je proteklih nedelja tužilaštva selila u nove prostorije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari