Postoje opštine u Srbiji u kojima se državna zemlja godinama obrađuje a ne naplaćuje. Ovakvo stanje utvrdila je poljoprivredna inspekcija i na području grada Zrenjanina, gde je evidentirano da je oko 380 hektara državne zemlje pripremljeno za prolećnu setvu ili je posejana pšenica, a te parcele se nalaze u ponudi za licitaciju. Da to nije jedini problem koji muči ovdašnju javnost i ratare, ogorčene na činjenicu da se ne zna gde pare odlaze, pokazalo je obelodanjivanje podataka o honorarima članova komisije za licitaciju državnog poljoprivrednog zemljišta.

Na insistiranje odborničke grupe SRS u Skupštini grada Zrenjanina da se javno izađe sa podacima o honorarima u ovoj komisiji, objavljeno je da je za naknadu članovima izdvojeno 4,5 miliona dinara, a predsednik komisije dobio je 760.000 dinara.

– Odbornička naknada u Zrenjaninu je 20.000 dinara, a neki članovi komisija dobijaju višestruko više iako su zaposleni u Gradskoj upravi – ističe Saša Santovac, odbornik SRS koji je inicirao pribavljanje ovih podataka.

Povodom svega oglasio se saopštenjem prozvani Svetozar Stefanov, predsednik Komisije za izradu godišnjeg programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta.

– Naknade članovima komisije o kojima se bruji prethodnih dana u medijima i na društvenim mrežama predstavljaju bruto iznose i odnose se na period od dvanaest meseci. Dnevnice mogu biti sporne samo onima koji više neće biti u prilici da vrše malverzacije na polju poljoprivrede – objašnjava Stefanov.

Prema njegovim rečima, dodeljivanje oranica privilegovanim pojedincima bez naknade bila je praksa prethodne vlasti a ne ove. Navode se primeri kao što je slučaj u Banatskom Despotovcu sa AD „Banatski Despotovac“, ili slučaj Lukićevo, gde je na insistiranje pokrajinske vlasti uz odobrenje Ministarstva poljoprivrede, na čijem je čelu bio Dušan Petrović, dato zemljište Institutu za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada na korišćenje, bez naknade i to na period od deset godina. Samo ovim postupkom grad Zrenjanin je oštećen za oko dva miliona dinara na godišnjem nivou.

– Tu je i slučaj PKB, Čenta. Prvi put od kada postoji licitacija državnog zemljišta od 2006. godine ova komisija je uspela da od grada Beograda i PKB korporacije povrati zemljište i isto tako prvi put omogući proizvođačima iz Čente da učestvuju u licitaciji i obrađuju zemlju koja se nalazi na teritoriji katastarske opštine Zrenjanin, što direktno utiče na povećanje zrenjaninskog budžeta. Reč je o 1.700 hektara odnosno 255.000 evra od kojih 40 odsto ostaje u budžetu grada Zrenjanina a po trećina odlazi u pokrajinski i republički budžet – objašnjava Stefanov.

Stefanov kaže da je pronađeno oko 4.000 hektara državnog zemljišta koje do sada nije bilo licitirano, ali jeste bilo obrađivano od strane onih koji su danas nezadovoljni glasnogovornici. Nakon svega, budžet grada Zrenjanina komisija je uvećala za 760.000 evra. Prva je u Srbiji upravo zrenjaninska Komisija uradila Program, kao i uspešan prvi krug licitacije. Trenutno tim radi na otkrivanju još oko 3.000 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta koji obrađuje „neko drugi“, tvrdi Stefanov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari