Najjeftinije na drva, gas povoljan, na struju "papreno"

Grejna sezona u Srbiji zvanično startuje 15. oktobra

Ostavite komentar


  1. Krajnje je vreme da ako ne neko drugi, a onda bar Vi umesto sto prenosite ove "proracune", malo i obrazujete svoje citaoce. Dakle, samo u drzavama treceg sveta se gore drva! Potamanismo sve sume umesto da pokusamo nesto drugo. Ovo sto se kod nas zove "ugalj" je smrdljivi lignit od koga se dave sva beogradska prigradska naselja. Netacno je da je struja najskuplja za grejanje. Postoje danas tzv toplotne pumpe koje sa veoma malom potrosnjom greju izuzetno cisto i efikasno. Umesto sto promovisete prljavu energiju, recite i kako je pelet izvanredan za grejanje i ne previse skup.

  2. Kakva nestrucna analiza… Jeftinije drvo je i nekvalitetnije, pa ga je i potrebno vise za isti ucinak koje daje ono skuplje. Tu si gde si. A grejanje na drva nije uopste jeftinije, ali se ljudi varaju. Da ne pominjem to sto favorizujete unistavanje suma! Grejem se na struju i jeftinije mi je nego komsijama koji seku, cepaju i zezaju se sa drvima 8 meseci godisnje. Ali, treba znati kako i sta.

  3. Krajnje je vreme da Agencija za energetiku počne da usmerava energetsku politiku u ovoj zemlji. Sama analiza je zbunjujuća za prosečnog čitaoca sa svojim varijantama. Poruka treba da bude jasna. Grejanje putem adekvatnih akumulacionih uređaja je maltene najeftinije što je i dalje nedopustiva pojava u nizu godina. Za društvo i EPS bi bilo mnogo korisnije da se ta struja izvozi, a ne kupuje socijalni mir. Pojeftinjenje gasa omogučava da većina gradskih toplana značajno pojeftini isporuku energije. Međutim sada koriste trenutak da smanje višegodišnje gubitke, a vlast im gleda kroz prste. Tako je to kad politika svuda tura prste. Elektroprivreda, najveće preostalo JP pritom srlja u propast,krcata partijskim kadrovima koji poslušno kormilara gde im neuka vlast nalaže..To je naža ,,tržišna energetika,,. Ne mari, seći ćemo šumu….

  4. Vrlo interesantno! Kako ste došli do podataka o ceni daljinskog grejanja? Za grejanje stana od 70 kvadrata na periferiji Beograda godišnji trošak je 180000 din. bar tako piše na uplatnicama Infostana. Pri tom Beogradske elektrane ucenuju sve građane koji žele da se isključe sa mreže da moraju plaćato 30% troškova. Znači ako se ne grejem moraću da platim 60000 din. Za ponovno priključenje paušalno traže 2800 EUR. Cena energenata je u poslednje dve godine smanjena 50% a cene grejanja pod novom gradskom vlašću su porasle više od 10%. Veoma efikasna gradska vlada 🙂

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 4, 5. i 6. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Zoran Kesić, TV voditelj

Danas čitam zbog toga što imam šta da pročitam i zato što mi ne vređa inteligenciju.