Najvažniji prioritet za unapređenje poslovne klime u Srbiji - unapređenje pravosuđa 1Sa današnjeg panela Foto: Promo

Najveći izazov za razvoj poslovanja, oko koga se jednoglasno slažu članice Američke privredne komore i srednja, mala, mikro i startup preduzeća, jeste dostupnost radne snage.

To je jedan od zaključaka godišnjeg istraživanja članica AmCham o ključnim prioritetima za unapređenje poslovnog ambijenta u Srbiji, koje je predstavljeno na godišnjoj konferenciji „Sedmo prolazno vreme“.

Sve više u fokusu kompanija članica AmCham su i institucionalne reforme, koje su u prethodne tri godine imale kvantni skok na listi prioriteta.

Prvi prioritet za unapređenje poslovne klime je unapređenje rada pravosuđa prema mišljenju 76 odsto ispitanika, a na drugom mestu nalazi se smanjenje korupcije, koja je ostvarila i najveći skok na 73 odsto sa 38 odsto iz 2013. godine. Na trećem mestu prioriteta nalazi se povećanje predvidivosti poreskog sistema i efikasnost Poreske uprave, koju traži 63 odsto članova, ali se tu vidi poboljšanje u odnosu na period od pre dve godine, kada je ova reforma bila prvi prioritet.

AmCham kompanije su već treću godinu za redom primetno optimističnije kada je reč o prognozama sopstvenog rasta – čak 78 odsto kompanija očekuje rast poslovanja, dok 61 odsto planira nova zapošljavanja u 2020. godini, što predstavlja rekordni rezultat od kada AmCham radi istraživanje.

Ocena poslovne klime je slabija nego lane, ali i dalje odražava umereno zadovoljstvo kod dve trećine AmCham članica i tek nešto preko polovine uzorka malih i mikro preduzeća. Očekivanja za poboljšanje poslovne klime u narednoj godini su takođe skromnija nego u 2018, a značajnija poboljšanja očekuju se do kraja mandata naredne Vlade.

Predsednica Američke privredne komore Jelena Pavlović, na predstavljanju istraživanja, naglasila je da 84 odsto ispitanih AmCham kompanija članica nema niti jednog zaposlenog sa minimalnom zaradom, a 94 odsto ispitanika ne koristi subvencije za investicije ili zapošljavanje.

„Ovi podaci još jednom dokazuju da činimo najstabilniji deo naše ekonomije i neskromno želim da kažem da smo primer koji treba pratiti i glas koji treba poslušati“ izjavila je Pavlović i podvukla da je članicama AmCham-a od države potrebno da izgradi jake, nezavisne institucije koje će garantovati jednake uslove i identična pravila igre za sve.

Članice AmCham pohvalile su Vladu za početak implementacije eUprave, a dosadašnje najbolje ocenjene reforme su smanjenje budžetskog deficita i administracije za pribavljanje građevinskih dozvola. Najviše posla, kao i prethodnih godina, smatraju da je ostalo u domenu unapređenja zdravstvenih usluga, unapređenja efikasnosti pravosuđa, reformi javnih preduzeća, kao i unapređenja obrazovanja i njegovog povezivanja sa privredom.

Srbija kao investiciona destinacija generalno je bolje ocenjena od Crne Gore, Makedonije i Bosne i Hercegovine, a lošije u odnosu na susedne države – članice EU.

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović, rekla je da je Vlada posvećena stalnom unapređenju poslovnog ambijenta, o čemu govori i ovogodišnje dodatno popravljanje rejtinga Srbije na Duing biznis listi, kao i 9. mesto na svetu u izdavanju građevinskih dozvola.

„Pokazali smo sa reformom građevinskih dozvola da imamo snage da sprovedemo reforme koje mogu da potpuno promene sliku o Srbiji, i da je svrstaju među najbolje zemlje sveta u jednoj oblasti. Ali, naš cilj mora da bude veći od toga, da budemo među najboljima na svetu po ukupnim uslovima poslovanja, a za to je potrebno da i u drugim oblastima budemo još efikasniji u sprovođenju reformi. Očekujemo da nam predstavnici privrede u tome budu podrška, i da se svojim predlozima više uključe u sve što radimo, kako bismo napravili još bolje okruženje za investicije, a time i omogućili brži razvoj Srbije“, rekla je ministarka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari