NALED: Gotovo 200 prijava za milion dolara podrške inovacijama i digitalnoj transformaciji 1Foto: NALED

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) objavila je danas da se gotovo 200 startapova, preduzetnika i mikro, malih i srednjih preduzeća prijavilo za bespovratna sredstva od milion dolara, na drugom godišnjem konkursu StarTech programa za razvoj inovacija i digitalnu transformaciju privrede Srbije.

Kako je precizirano, i ove godine biće dodeljeno oko 30 grantova u iznosima od 15.000 do 100.000 dolara, a ponovo je najviše aplikacija stiglo za inovacije u IT industriji.

Među 197 prijava,  gotovo 100 inovativnih ideja je usmereno na razvoj aplikacija, digitalnih plaftormi i softvera koji unapređuju poslovne procese.

Na drugom mestu su inovacije u poljoprivredi i prehrambenoj industriji, slede elektronika, multimedija, građevina.

Najveći broj grantova namenjen je startapovima i preduzećima ne starijim od dve godine za razvoj inovacije.

Grantove od 25.000 do 50.000 dolara dobiće mala i srednja preduzeća kako bi svoju inovaciju uspešno plasirali na tržište ili sproveli digitalnu transformaciju dok su najveći grantovi, od 50.000 do 100.000 dolara, prvenstveno namenjeni za plasman inovacije na međunarodno tržište ili povećanje broja radnih mesta.

„Više od 60 odsto prijava je za najmanji segment grantova, od 15.000 do 25.000 dolara, što nas posebno raduje jer ćemo pomoći da veći broj inovacija prvi put zažive. Odličan odziv i na drugom konkursu i to što ponovo imamo aplikacije startapova i firmi koji nisu dobili sredstva prošle godine smatramo potvrdom poverenja u kvalitet konkursa“, kazao je direktor Odeljenja za konkurentnost i investicije u NALED-u Dušan Vasiljević.

Ona je naveo da kroz StarTech inovatori mogu da dobiju stručnu pomoć u izradi biznis planova još u fazi pripreme aplikacija, što drugi programi uglavnom ne nude.

„Tu su bespovratna sredstva, ali i 1.000 sati ekspertske podrške, promocija, prilika da se inovatori predstave na međunarodnim sajmovima i izađu na inostrano tržište. Sve to je praćeno sa minimalnim administrativnim zahtevima kod prijave na konkurs i sprovođenja projekta“, rekao je Vasiljević.

Konkurs je bio otvoren od 18. marta do 18. maja, a inovatori su do 18. aprila mogli da se prijave za podršku u izradi biznis plana i tu pomoć je iskoristilo 93 prijavljenih.

Pred konkursnom komisijom sada je nekoliko krugova selekcije. Imena finalista biće poznata do kraja jula, a konačnu odluku o dobitnicima grantova do septembra će doneti tim od osam stručnjaka u oblasti inovacija, digitalne transformacije i preduzetništva.

Na konkurs se javio 71 startap tim i 126 preduzetnika i privrednih društava među kojima su dominantna bila mikro preduzeća (86).

Prijave su stigle iz 30 gradova i opština, od Beograda, Novog Sada, Niša i drugih većih gradova sve do manjih opština kao što su Lebane, Bogatić, Odžaci, Bački Petrovac, Šid, Aleksinac i Knjaževac, u kojima novi biznisi i radna mesta mogu značajno da doprinesu boljem kvalitetu života.

StarTech program je trogodišnji projekat za promociju inovacija i tehnološkog razvoja u Srbiji koji sprovodi NALED u saradnji sa organizacijom ENECA, a finansira kompanija „Filip Moris“ (Philip Morris).

U okviru projekta nedavno je objavljena Siva knjiga inovacija sa preporukama koje reforme je potrebno sprovesti u cilju unapređenja uslova poslovanja za inovativno i visokotehnološko preduzetništvo.

U 2023. predviđen je još jedan javni poziv tako da će ukupno biti dodeljeno oko 3,5 miliona dolara za 100 inovativnih projekata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari