NALED: Unapređenje regulative Srbije podstaklo rast broja preduzetnika za više od deset odsto 1Foto: Shutterstock/Jacob Lund

U Srbiji je ove godine za prvih šest meseci registrovano 22.500 novih preduzetnika ili za više od 10 odsto u odnosu na isti period 2022. i sada ih ima 328.000, saopštila je danas Ncionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Iako zbog stvaranja dobrog regulatornog okvira za poslovanje, kriza nije usporila pozitivan trend, mere podrške su i dalje neophodne, ocenjeno je na panelu u okviru programa StarTech povodom Globalne nedelje preduzetništva.

Pomoćnik ministra finansija Dragan Demirović istakao je da su najvažnije regulatorne izmene ove godine bile poboljšanje položaja paušalaca i frilensera.

„Reagovali smo u skladu s novim ekonomskim dešavanjima u svetu i napravili pun pogodak: produženo je ograničenje povećanja poreske osnovice za paušalce do deset odsto do kraja 2025, kao i maksimalno umanjenjenje osnovice za početnike i to za 50 odsto“, rekao je Demirović.

Dodao je da profit preduzetnika ne raste istom dinamikom kao zarade, te da je ograničenje rasta obaveza preduslov za poslovanje paušalaca.

Uspešnost sistema paušalnog oporezivanja pkazuje to što postoji 147.200 registrovanih paušalaca, a pre tri godine ih je bilo 121.700, rekao je koordinator za poresku kontrolu u Poreskoj upravi Dragan Agatunović.

„Značajno smo unapredili i postupak oporezivanja fizičkih lica, frilensera. Dosada je oko 3.400 obveznika podnelo oko 7.800 prijava u ukupnom iznosu 582 miliona dinara. Oni su ostvarili prava na zdravstveno osiguranje“, rekao je Agatunović.

Ministarstvo privrede je nedavno usvojilo Strategiju razvoja malih i srednjih preduzeća do 2027. kojom se određuje strateški pravac razvoja preduzetništva i konkurentnosti.

„Uloga preduzetnika je sve značajnija. Preduzetnici čine 27,3 odsto ukupnog broj zaposlenih u Srbiji i učestvuju sa 24 odsto u BDP-u. Strategija to prepoznaje i predvidela je mere finansijske i nefinansijske podrške za njih“, rekla je Aleksandra Vučetić iz Sektora Ministarstva privrede za mala i srednja preduzeća.

Navela je da je od 2015. do danas podržano više od 7.200 projekata sa 15,3 milijarde dinara bespovratnih sredstava.

Direktor Odeljenja za konkurentnost i investicije u NALED-u Dušan Vasiljević je rekao da je neophodno omogućiti automatski upis staža preduzetnicima i razmotriti povećanje limita za paušal od šest miliona.

„U planu nam je i osnivanje Saveta za male biznise koji će se sistemski baviti pitanjima koja brinu preduzetnike“, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari