U poslednjim danima prošle godine iz budžeta Novog Sada prinudno je po sudskoj odluci naplaćeno oko 3,5 miliona evra na ime štete koja je zbog neispunjenog ugovora načinjena preduzeću ATP Vojvodina. Na osnovu Plana reorganizacije, koji su poverioci usvojili krajem avgusta 2011. Nadzorni odbor tog preduzeća u stečaju delimično je namirio poverioce.


– U potpunosti je namirena druga klasa poverilaca u kojoj su bivši zaposleni sa potraživanjima po osnovu minimalnih zarada. Ostali poverioci, kao i bivši zaposleni sa potraživanjima iznad minimalnih zarada, namireni su srazmerno učešću svog potraživanja u ukupnim potraživanjima. Deo novčanih sredstava od naplaćene štete je rezervisan za buduće poslovne aktivnosti, u okviru kojih se, između ostalog, sagledavaju mogućnosti oko otpočinjanja rada na međunarodnim autobuskim linijama. Takođe, u završnoj fazi su pripreme za izglasavanje izmena i dopuna postojećeg Plana reorganizacije – kaže direktor ATP Vojvodine u stečaju Bojan Škrbić.

On je u pisanom saopštenju dodao i da se najavljenim izmenama Plana reorganizacije „daje akcenat na povećanje poslovnih aktivnosti, pre svega na otpočinjanju sa radom međumesne i međunarodne autobuske stanice ATP Vojvodine kao i obnavljanje delatnosti u međunarodnom linijskom drumskom prevozu putnika, kao i u vanlinijskom drumskom prevozu putnika“.

Podsetimo, slučaj ATP Vojvodine nalazi se na listi od 24 sporna slučaja čije razrešenje zahteva Evropska unija i jedini je predmet u kome je oštećen investitor, a ne država zbog loše privatizacije. Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić je krajem prošle godine najavio da je i taj slučaj rešen, nakon čega je policija podnela krivičnu prijavu protiv investitora Ilije Devića, a tužilac Miljko Radisavljević najavio istragu zbog sumnje da je on isisavanjem kapitala tokom 2005. godine oštetio tu firmu. Zašto je policija tek posle devet godina podnela tu krivičnu prijavu kada su isti inspektori u više navrata preuzimali kompletnu dokumentaciju iz ATP Vojvodine i kontrolisali poslovanje, za sada je nejasno. Sve deluje kao da se skreće pažnja sa problema zbog koga se taj predmet našao na listi EU, a on još nije otvoren. Naime, iako postoji pravosnažna presuda Vrhovnog kasacionog suda, koji je gradu naložio da plati štetu nanetu preduzeću i investitoru, još se ne utvrđuje ko je odgovoran što je kasa Novog Sada tanja za 3,5 miliona evra i što je do tada solidno preduzeće otišlo u stečaj, a oko 500 radnika na evidenciju nezaposlenih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari