Na jučerašnjoj sednici republičke vlade smenjen je Nadzorni odbor Elektroprivrede Srbije na čelu sa njegovim predsednikom Acom Markovićem. Za novog predsednika postavljen je Branko Kovačević, dekan Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, potvrđeno je Danasu u toj kompaniji. U sastav novog Nadzornog odbora ušli su Branislav Marković, Aleksandar Gajić, Dejan Popović i Aleksandar Trifunović, koji je jedini preostao iz starog saziva tog tela. Bez funkcija u NO EPS-a ostali su, pored Markovića, i dosadašnji članovi Dejan Trifunović i Aleksandar Jokić.

Kako saznajemo, razlog za smenu Ace Markovića, kadra Socijalističke partije Srbije, jeste to što on ima potpuno drugačije poglede na poslovnu politiku preduzeća od generalnog direktora Aleksandra Obradovića. Inače, sukob na relaciji Obradović – Marković tinja već duže vreme, o čemu je Danas i pisao pre nekoliko meseci. Marković je naime veliki protivnik razbijanja EPS-a i zato je „trn u oku“ zastupnicima ideje da ta kompanija treba da bude privatizovana. Stoga, tvrde upućeni, smena Markovića predstavlja uvertiru za privatizaciju EPS-a.

Neslaganja Markovića i Obradovića o tome kakva budućnost EPS-a treba da bude, datiraju još iz perioda dok je ovaj drugi obavljao funkciju v.d. direktora EPS-a. U međuvremenu, Aleksandar Obradović, kadar Srpske napredne stranke, na konkursu je izabran za generalnog direktora preduzeća. Kako je Danas pisao u junu, Obradovićevom odlukom Marković je tada premešten iz veće u manju kancelariju, dok je stručna služba koja je radila za njega rasformirana. Poslovodstvo EPS-a je demantovalo da postoji sukob između Markovića i Obradovića. Preseljenje u Balkansku 13 je objašnjeno „boljom koordinacijom rada poslovodstva i Nadzornog odbora“ i konstatacijom da se Obradovićeva kancelarija nalazi u istoj zgradi.

– U cilju planirane reorganizacije mesta sedenja u celom sistemu EPS-a, predsednik Nadzornog odbora zadržao je sva prava koja mu po zakonu i Statutu preduzeća pripadaju. Međutim, zbog racionalizacije prostora i troškova, Markoviću su uskraćene privilegije poput tri kancelarije, dva službena automobila, platne kartice i ostalog na šta po svojoj funkciji nema pravo – objašnjeno je tom prilikom u Elektroprivredi Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari