Trend rasta koji turistička privreda beleži na globalnom nivou „zapljusnuo“ je i Grčku, koja se može pohvaliti rekordnim brojem turista. Taj podatak uliva nadu da će ova industrija moći da izvuče državu iz recesije. „Turizam je dokazao da je dinamična industrija koja može da bude od velike koristi za razvoj ekonomije“, izjavila je ministarka turizma Olga Kefalojani na 29. Međunarodnoj turističkoj izložbi Filoksenija u Solunu. Ova manifestacija trajala je od 21. do 24. novembra i okupila je 235 izlagača iz 33 zemlje.

– U 2014. godini očekujemo više od 18 miliona turista, dok bi prihodi od turizma trebalo da porastu za 13 odsto i da dostignu rekordnih 13 milijardi evra. Time će šanse da se Grčka konačno izvuče iz duboke recesije, koja ulazi u šestu godinu, biti znatno veće. Ohrabruje podatak da je u oktobru zabeležen rekord svih vremena kad je reč o broju međunarodnih dolazaka, dok je od početka godine registrovano više od 12,3 miliona inostranih gostiju, što u poređenju sa 11 miliona, koliko je registrovano u istom periodu lane, predstavlja rast od 10,93 odsto. I rast od 10 odsto letnjih rezervacija iz Velike Britanije, uz Nemačku najznačajnijeg turističkog tržišta Grčke, ukazuje na povećanje dolazaka. Tome treba dodati i sve veći broj gostiju iz zemalja Istočne Evrope i Rusije. Sve to ukazuje na činjenicu da je turizam najveći izvor prihoda u Grčkoj, čineći 17 odsto ukupnog bruto domaćeg proizvoda koji iznosi 185 milijardi evra. U toj industriji zaposlen je svaki peti stanovnik Grčke – kaže Andreas Andreadis, predsedavajući grčkog turističkog tela SETE.

Upućeni kažu kako su grčki hotelijeri, vlasnici restorana i svih vrsta biznisa vezanog za turizam, snizili cene i unapredili svoje usluge kako bi, uprkos iznurujućoj dužničkoj krizi, privukli što veći broj gostiju. I trud se isplatio. Jer, za razliku od Egipta i Turske, gde su previranja i nemiri uticali na pad broja turista, protesti u Grčkoj usmereni protiv mera štednje nisu obeshrabrili zaljubljenike u turističku ponudu te zemlje. „Prvi put u toku nekoliko godina Grčka povećava udeo na tržištu u odnosu na glavne konkurente“, potvrdio je Andreadis, dodajući da će po svemu sudeći biti ostvaren cilj od 11,5 milijardi evra prihoda od turizma u 2013. kao i 17 miliona dolazaka.

Najnoviji podaci ukazuju i na veliku potrošnju inostranih posetilaca. Zahvaljujući tome, bilans tekućeg računa tokom prvih devet meseci ušao je u suficit prvi put od kada je, 2002. godine, Grčka pristupila evrozoni. Pošto se domaća potrošnja, investicije i industrijska proizvodnja „teturaju“ pod teretom budžetskih rezova, potrošnja inostranih gostiju postaje jedini nosilac rasta ekonomije u recesiji. Stručnjaci prognoziraju da će na kraju 2013. grčka ekonomija zabeležiti pad za četiri odsto, dok će naredne godine uslediti minimalni rast. Očekuje se, takođe, skroman primarni budžetski suficit ove godine, isključujući troškove za servisiranje dugova, čime će Grčkoj biti omogućeno da od međunarodnih kreditora zatraži dodatno umanjenja dugova.

U ponudi i destinacije u Srbiji

– Naše učešće na sajmu Filoksenija bilo je veoma korisno jer su posetioci mogli da se upoznaju sa ponudom Zlatibora. Već smo imali oko 200 posetilaca, a za katolički Božić očekujemo još 200 gostiju. Opština Čajetina i Turistička organizacija Zlatibora uspostavili su saradnju sa agencijom Zorpidis travel, jednim od najvećih turoperatora u Grčkoj i u Evropi – izjavila je za Danas Marija Pavlović, predstavnica TOZ-a. Grčka kompanija Arena link predstavila je projekat Link Srbije, koji promoviše Srbiju na nov način, sa više atraktivnih publikacija, kao i materijalom Turističkog saveza Srbije, dok je grčka agencija Muzenidis travel u svojoj ponudi imala i destinacije u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari