Nastavljena nestabilnost evropske valute: Evro danas nakratko bio ispod dolara, pa porastao 1Foto: EPA-EFE/SEDAT SUNA

Evro je sa svojom vrednošću od 0,9901 za američki dolar danas nakratko bio ispod njega, da bi u toku dana porastao. Time je nastavljena nestabilnost evropske valute, jer je danas opala za 0,3 odsto i beleži najveći pad u poslednjoj deceniji.

Vrednost evra neprestano oscilira u poslednjem periodu, a kada se pogleda grafik Evropske centralne banke (ECB) primetan je pad njegove vrednosti u odnosu na prošlu godinu. Tako je evro 1. septembra 2021. iznosio 1,1872 dolara, što je bila najveća vrednost od avgusta prethodne godine do danas. Njegova današnja vrednost najniža je na ovom grafiku.

Kriza izazvana ratom u Ukrajini u velikoj meri uticala je na ovu situaciju. Sa time je povezan nedostatak i visoka cena energenata, odnosno problem snabdevanja energentima iz neruskih izvora. Čini se da je tome doprinela i suša koja je, zbog niskog nivoa Rajne, povećala troškove transporta za više od pet puta, što je udar na nemačku ekonomiju. Time se efekti prelivaju i na ostatak Evrope, uzrokujući nastavak nestabilnosti.

Sredinom prošlog meseca vrednosti dolara i evra prvi put su se izjednačili posle 20 godina, što je značilo da je vrednost evra opala za preko 12 odsto od početka godine.

Kako je pre desetak dana preneo Rojters, dolar je krenuo uzlaznom putanjom na trgovanju u Londonu jer su “pojedini zvaničnici američkih Federalnih rezervi (FED) odbacili ideju da bi ovonedeljni podaci o inflaciji u SAD mogli da podstaknu centralnu banku da uspori pooštravanje monetarne politike”.

Kako ocenjuju finansijski analitičari, moguć je dalji pad vrednosti evra, te je vrlo verovatno i njegovo dostizanje vrednosti od 0,9800 dolara. Nije isključeno ni da će pasti na 0,95, ali je za očekivati da će se Fed zainteresovati i za privrednu aktivnost, gde će jači dolar činiti stvari još komlikovanijim, piše Blumberg Adrija.

Prema srednjem kursu za dinar, evro danas “košta” 117,36, a dolar 118,11 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari