NBS: Bruto devizne rezerve u januaru povećane na 13,6 milijardi evra 1Foto: Stanislav Milojković

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju januara iznosile 13,6 milijardi evra, što je 111,3 miliona evra više nego u decembru 2020. godine.

Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 135 odsto i više od šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama, navedeno je u saopštenju.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju januara iznosile su 11.283,9 miliona evra i za 153,2 miliona evra su bile veće nego na kraj 2020. godine.

Rast bruto deviznih rezervi iz decembra prošle godine, nastavljen je u januaru tekuće godine, čime je, kako je ocenjeno u centralnoj banci, dodatno ojačana otpornost domaćeg finansijskog sistema na potrese iz međunarodnog okruženja.

Precizirano je da je povećanje bruto deviznih rezervi NBS u januaru rezultat neto priliva po osnovu efikasnog upravljanja deviznim rezervama i ostalim osnovima (ukupno 41,7 miliona evra), aktivnosti NBS na domaćem deviznom tržištu s kraja prošle godine i u januaru tekuće godine (ukupan neto efekat svop i spot transakcija +13 miliona evra), donacija (36,3 miliona evra), a ostvaren je i pozitivan neto tržišni efekat (64,5 miliona evra).

Iz NBS su ukazali da su navedeni prilivi bili dovoljni da pokriju odlive iz deviznih rezervi usled uobičajenih aktivnosti banaka po osnovu devizne obavezne rezerve i po drugim osnovima (ukupno neto 44,2 miliona evra).

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u januaru iznosio je 576,9 miliona evra i bio je za 116,6 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu.

U januaru je vrednost dinara prema evru bila gotovo nepromenjena, a NBS je na međubankarskom deviznom tržištu neto prodala 105 miliona evra radi održavanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru na domaćem deviznom tržištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari