NBS: Rešena 3.421 pritužba na finansijske institucije 1Foto: Bojan Cvejić

Narodna banka Srbije je od 2019. do kraja 2021. godine rešila 3.421 pritužbu građana i pravnih lica protiv finansijskih institucija, a u 929 slučajeva nepravilnosti su otklonjene tokom postupka, rečeno je danas na konferenciji za novinare u Narodnoj banci Srbije. Na ovaj način je umanjen dug ili vraćeno korisnicima oko 60 miliona dinara.

Prema rečima direktora Sektora za zaštitu korisnika finansijskih usloga NBS Bojana Terzića, sprovedena je 21 kontrola davalaca finansijskih usluga, banaka, osiguravača, lizing kompanija, dobrovoljnih penzijskih fondova i pružalaca platnih usluga.

„Izdato je devet pismenih opomena i izrečeno sedam novčanih kazni, i to za kršenje propisa kada je reč o računima građana, predugovornom informisanju, oglašavanju, novčanim transakcijama i kreditima, a efekat takvog postupanja NBS u korist korisnika vredan je oko 180 miliona dinara“, rekao je Terzić.

Kao primer postupanja NBS u konkretnim slučajevima, ukazao je na slučaj kada je, po prigovoru korisnice, utvrđeno da je jedna banka imala diskriminatoran stav prema porodilji i onemogućila joj da koristi kreditni proizvod zato što je, tokom porodiljskog odsustva, umesto zarade primala naknadu zarade.

„Mi smo banci naložili da toj porodilji omogući da koristi taj proizvod, da joj se izvini i da joj omogući simboličnu naknadu“, rekao je Terzić.

Naglasio je da Sektor za zaštitu korisnika finansijskih usluga u proseku za 30 dana rešava slučajeve po pritužbi građana i pravnih lica.

U slučajevima zloupotrebe platnih kartica, Terzić je skrenuo pažnju na „podeljenu odgovornost“ banaka i korisnika kartice.

„Ako korisnik ne čuva PIN uz karticu, ako je ona zloupotrebljena na internetu, ali se vidi da on nije imao nameru plaćanja – banka snosi gubitak viši do 3.000 dinara“, rekao je Terzić i upozorio građane da ne mora da dođe do krađe kartice da bi ona bila zloupotrebljena.

„Jedan korisnik je video da su tokom noći stigle notifikacije da je izvršeno plaćanje njegovom karticom, ali nije već tokom noći reagovao i prijavio banci problem, već ujutru – zato smo mi, pošto je banka prigovorila da nije na vreme prijavio zloupotrebu, zauzeli stav da nije njegova dužnost da dežura noću, i da je postupio kako treba, pošto je reagovao kada je postao svestan problema“, ispričao je Terzić još jedan slučaj iz prakse NBS.

Kristina Buha iz Sektora za zaštitu korisnika finansijskih usloga NBS ukazala je na slučajeve kada je centralna banka reagovala na reklamne poruke banaka, a koje nisu bile u skladu sa propisima.

„Recimo, banka reklamira izuzetno nisku kamatnu stopu, ali ne naglasi koliko traje ta promotivna ponuda i onda koristnici odlaze u tu banku, a ne znaju da je ona, recimo, trajala samo desetak dana“, navela je Buha i istakla da su kazne za takvo postupanje banaka između 80.000 i milion dinara.

„Uglavnom su izricane kazne bliže gornjoj granici“, naglasila je Buha.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari