NBS: U 2023. inflacija prepolovljena, održana relativna stabilnost dinara 1Foto: K. Bondžulić/Danas

Narodna banka Srbije (NBS) je danas saopštila da je krajem ove godine infacija dvostrukio manja nego pre godinu dana, da je održana relativna stavilnost dinara u odnosu na evro i da su devizne rezerve na rekordnom nivou.

„Zlato u deviznim rezervama smo i u 2023. godini nastavili da uvećavamo – za više od jedne tone, na rekordnih gotovo 40 tona. Dinarska štednja je u 2023. godini dostigla, a zatim i premašila protivvrednost od jedne milijarde evra, i zabeležila je najdinamičniji godišnji rast do sada“, navela je NBS u saopštenju o rezultatima rada centralne banke u 2023. godini.

Guverner NBS Jorgovanka Tabaković je istakla da je u ovoj godioniu najvažniji zadatak NBS bila borba protiv inflacije, koja je predstavljala izazov na globalnom nivou.

„Uspeli smo da uspostavimo njenu snažnu opadajuću putanju i prepolovimo inflaciju. To smo radili postepenim i dobro odmerenim zaoštravanjem monetarne politike vodeći računa da se time ne naruši finansijska stabilnost i da se obezbedi nastavak rasta bruto domaćeg proizvoda“, rekla je Tabaković.

Dodala je da je održavanjem stabilnosti kursa dinara ograničeno prelivanje rasta uvoznih cena na domaće cene, što je doprinelo ukupnoj makroekonomskoj stabilnosti.

„Stabilnost domaće valute zaštitni je znak NBS duže od decenije. I ubuduće će svi naši napori biti usmereni ka očuvanju stabilnosti – da svim merama iz naše nadležnosti doprinesemo lakšim uslovima poslovanja za privredu, još većem broju radnih mesta i boljem životu svih naših građana“, poručila je Tabaković.

U 2023. godini dinar je prema evru nominalno ojačao za 0,1 odsto, a NBS je po osnovu intervencija na deviznom tržištu neto kupila rekordno visok nivo deviza – 3,7 milijardi evra, a ova godina je šesta od poslednjih sedam godina u kojoj je NBS neto kupac deviza – u ukupnom iznosu od 8,9 milijardi evra.

Zlato u deviznim rezervama, ukupne vrednosti 2,4 milijarde evra, čini oko 10 odsto deviznih rezervi.

„Zahvaljujući očuvanoj makroekonomskoj i finansijskoj stabilnosti i pozitivnim izgledima rasta naše ekonomije, nastavlja se visok priliv stranih direktnih investicija u Srbiju, koji je u 11 meseci iznosio 4,2 milijardu evra, tako da će taj priliv i u ovoj godini biti oko rekordnog nivoa koji je zabeležen u 2022. godini“, navela je NBS.

Do 10. decembra ove godine NBS je rešila 1.835 pritužbi korisnika, a najveći broj pritužbi (62 odsto) odnosio se na postupanje banaka. Rešene su 1.132 pritužbe korisnika na postupanje banaka, od kojih je više od trećine bilo osnovano, odnosno 34,4 odsto pritužbi je rešeno u korist korisnika bankarskih usluga.

Finansijski efekat za korisnike u postupcima po pritužbama je oko 34 miliona dinara, dok je na osnovu postupaka posredovanja ostvaren efekat od 5,2 miliona dinara.

„U kontrolnim postupcima ostvareni su znatno veći efekti, jer kada se utvrdi određena nepravilnost, bankama se nalaže otklanjanje te nepravilnosti prema svim korisnicima na koje se ona odnosi. Finansijski efekat koji je za korisnike ostvaren u kontrolnim postupcima ove godine iznosi 317,3 miliona dinara“, istakla je NBS.

Centralna banka ubrzano priprema uvođenja elektronske menice, kako bi tokom naredne godine u potpunosti mogla da se koristi u svakodnevnim poslovnim aktivnostima, što će, kako se procenjuje, značajno doprineti smanjenju troškova za građane i privredu.

Centralna banka je ove godine privremeno oduzela ovlašćenje za obavljanje menjačkih poslova 26 menjača, zbog nepoštovanja propisa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari