NBS: Završeni razgovori sa MMF 1Foto FoNet Milica Vučković

Danas su završeni razgovori predstavnika Srbije i misije Međunarodnog monetarnog fonda u okviru stendbaj aranžmana koji je zaključen u decembru 2022. godine, saopštila je NBS.

Istovremeno, obavljene su i konsultacije po članu IV Statuta Međunarodnog monetarnog fonda, koje se redovno obavljaju sa svim zemljama članicama.

Tokom dvonedeljnih razgovora razmatrana su aktuelna monetarna, fiskalna i makroekonomska kretanja i projekcije i zaključeno je da je srpska privreda dokazala otpornost u uslovima koje karakterišu visoke cene hrane i energenata na svetskom tržištu, spor rast trgovinskih partnera i pooštreni globalni finansijski uslovi.

„Makroekonomski rezultati u okviru programa su odlični, pri čemu su prethodne projekcije premašene, uključujući fiskalni deficit, koji je bio manji od očekivanog, manji od očekivanog deficit tekućeg računa platnog bilansa i veće devizne rezerve, kao i snažne i rasprostranjene prilive direktnih stranih investicija“,navodi se u saopštenju NBS.

Dugoročna inflaciona očekivanja ostala su u okviru inflacionog cilja Narodne banke Srbije 3 ± 1,5 odsto.

NBS navodi i da je misija MMF ocenila da je i u narednom periodu neophodna kombinacija politika za obuzdavanje inflacije i izgradnju bafera.

„Trenutno pooštravanje monetarne politike Narodne banke Srbije je adekvatno i doprinosiće opadajućoj putanji inflacije. S obzirom na dobre finansijske rezultate, mogao bi da postoji fiskalni prostor, koji bi onda trebalo da se iskoristi za dodatne javne investicije“, navodi se u saopštenju NBS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari