Ne koristiti klimu sa otvorenim prozorima, smanjiti upotrebu javne rasvete: Zorana Mihajlović najavila preporuke za mere štednje struje 1Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da će Ministarstvo uskoro predstaviti dokument sa preporukama za državnu upravu, jedinice lokalne samouprave, preduzeća u državnom vlasništvu, privredu i domaćinstva za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije.

„Predložićemo određene preporuke za štednju, pre svega kada je reč o državnoj upravi, preduzeća u državnom vlasništvu, gradovima i opštinama, državnim ustanovama, kao i za privredu i domaćinstva. Neki od predloga biće racionalnija upotreba javne rasvete, ograničenje rada dekorativne rasvete na javnim objektima, korišćenje LED rasvete, zamena stolarije i generalno unapređenje energetske efikasnosti, postavljanje solarnih panela, prelazak sa grejanja na struju na drugi vid grejanja i korišćenje toplotnih pumpi. Takođe, sva JP treba da naprave plan uštede i da taj plan sprovode“, istakla je ministarka u pisanoj izjavi.

Kada je reč domaćinstvima, Mihajlović je dodala da se odavno apeluje na sve da racionalnije koriste energiju, da ne uključuju rashladne uređaje sa otvorenim prozorima, da gase uređaje koje u tom trenutku ne koriste, da takođe za grejanje ne koriste električnu energiju, već da koriste druge energente.

„Koliko god to delovalo malo, obezbedićemo određene uštede u količini utrošene energije, novcu na nacionalnom nivou, a to će doneti i uštede i treba da se trudimo da što više štedimo u narednim mesecima, jer cene nisu realne“, rekla je ona, odgovarajući na pitanja novinara u Smederevu gde je obišla radove na izgradnji rezervoara za skladištenje nafte i naftnih derivata“ navela je Zorana Mihajlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari